- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Турски експерт о инциденту у Пољској: Кијев од самог почетка покушава да увуче НАТО у сукоб

© Sputnik / Иван Родионов / Уђи у базу фотографијаВишецевни бацач ракета "Ураган" у зони специјалне војне операције у Украјини.
Вишецевни бацач ракета Ураган у зони специјалне војне операције у Украјини. - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Инцидент са ракетама које су пале на територију Пољске на граници са Украјином представља покушај да се украјинска криза претвори у трећи светски рат, сматра политиколог Бариш Адибели са турског Универзитета Думлупинар,

„Од самог почетка конфликта председник Украјине Владимир Зеленски на сваки начин настоји да у сукоб увуче НАТО јер сматра да Алијанса може да га оконча у корист Кијева. Али, реалност је да НАТО не штити државе које нису чланице савеза“, рекао је политиколог за Спутњик Турска.

Како је рекао, САД непрекидно траже од Зеленског да се врати преговорима и да дају сигнал да су спремне да се преговори са Русијом одрже у одређеном тренутку.
„То се Зеленском не допада. Украјинске власти су схватиле да ће се то догодити али су рачунале да ће на неки начин увући САД у директан сукоб“, рекао је он.
Према речима политиколога, за сада није познато да ли је инцидент са ракетама био планиран или не, али да су на територију пали делови украјинског система С-300.

„Кијев је заједно са Литванијом, Летонијом, Естонијом и Пољском искористио инцидент као повод да се обрати НАТО и покушао да прогура у Алијанси свој став“, рекао је Абидели и додао да је избалансиран приступ светских лидера по овом питању спречио крајње опасан процес који би могао да покрене веома ризичну спиралу сукоба у Европи.

Ипак, инцидент који се догодио показао је какве су размере постојеће опасности. У будућности су могуће сличне такве провокације и за НАТО је то велики проблем, закључио је турски политиколог.
Председник Мексика Андрес Мануел Лопес Обрадор сматра, поводом ситуације у Пољској, да нема ескалације сукоба.

„Не видим да долази до ескалације сукоба, да се ситуација погоршава, осећам да ситуација иде већ у правцу деескалације и у правцу мира“, рекао је он за Спутњик.

Ипак, упозорио је да има држава „најратоборнијих, најирационалнијих“ које желе продужетак сукоба, али да има сигнала да међународна заједница жели да се ситуација разреши мирним путем.
Подсетимо, пољски медији су 15. новембра јавили да две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден рекао да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране објавило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Полиција истражује место пада ракете у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
СВЕТ
Медији: Кијев признао да је употребио ПВО у близини места пада ракете у Пољској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала