- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Званична Варшава признала да је ракета која је пала у Пољску највероватније – украјинска

© AP Photo / Alik KepliczПољска војска
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Председник Пољске Анджеј Дуда изјавио је да постоји велика вероватноћа да је ракета, која је пала на територију Пољске, припадала снагама ПВО Украјине.
„Постоји велика вероватноћа да је реч о ракети која је служила као противракетна одбрана, да су је користиле украјинске одбрамбене снаге. Ко је био одговоран за лансирање те ракете? Немамо никаквих доказа да је ракету испалила руска страна“, рекао је Дуда.
По његовим речима, ништа не указује на то да се радило о намерном нападу на Пољску.

„То што је ракета пала на нашу територију није била смишљена акција. Та ракета није била усмерена на нашу земљу. То није био напад на Пољску“, додао је Дуда.

Истовремено је додао да, с обзиром на ситуацију, вероватно нема потребе да се примењује Члан 4 споразума НАТО-а.
„Могу да кажем да већина доказа које смо прикупили у овом моменту указује на то да овог пута можда неће бити неопходна примена Члана 4 споразума Алијансе. Међутим, то средство је увек у нашим рукама“, нагласио је пољски лидер.
Пољски медији су 15. новембра објавили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. У инциденту су погинуле две особе.
Министарство одбране Русије саопштило је да су руски стручњаци на основу фотографија недвосмислено идентификовали делове ракете која је пала у Пољској као елементе противавионске вођене ракете система ПВО С-300 ваздухопловних снага Украјине.
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Кремљ: Реакција Вашингтона на инцидент са ракетом у Пољској – уздржана и професионална
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала