- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Завршно саопштење Г20: Нема заједничког става о Украјини

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаСамит Г20 на Балију
Самит Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Након самита Г20, који је одржан на Балију 15. и 16. новембра, усвојено је заједничко саопштење у коме се наводи да већина земаља Г20 „оштро осуђује рат у Украјини“, али да постоје и друга мишљења о тој ситуацији.
„Већина чланица Г20 оштро је осудила рат у Украјини, истичући да изазива огромну људску патњу и да погоршава постојеће проблеме у глобалној економији, ограничавајући њен напредак, повећавајући инфлацију, нарушавајући ланце снабдевања, повећавајући енергетску и прехрамбену нестабилност и повећавајући ризике за финансијску стабилност. Било је и других погледа на ситуацију, различитих процена“, наводи се у документу.

Употреба нуклеарног оружја недопустива

Истиче се да је изузетно важно да се подржава међународно право и мултилатерални систем који осигурава мир и стабилност.
„То укључује заштиту свих циљева и принципа садржаних у Повељи УН и поштовање међународног хуманитарног права, укључујући заштиту цивилних лица и инфраструктуре у оружаним сукобима. Употреба или претња употребом нуклеарног оружја су недопустиви“, прецизирано је у заједничком саопштењу.
Мирно решавање сукоба, напори за решавање криза, као и дипломатија и дијалог су од кључног значаја, додаје се.
Садашња епоха не треба да буде епоха рата“, поручују чланице Г20.

Прехрамбени споразум

Земље Г20 констатују значај прехрамбеног споразума и залажу се за његово продужење.
„Поздрављамо потписивање два споразума, уз посредовање Турске и УН, о безбедном транспорту жита и хране из украјинских лука. Указујемо на значај њихове потпуне, благовремене и сталне имплементације и подржавамо позиве генералног секретара УН да учесници наставе са реализацијом тих напора“, наводи се у документу.
Земље Г20 ће усвојити хитне мере за спречавање глади и успостављање ланаца снабдевања храном.

Цене енергената

Земље Г20 наводе да је неопходно да се ускладе цене енергената да би се задовољила глобална потражња.
„Указујемо на хитну потребу за брзом трансформацијом и диверсификацијом енергетских система, јачањем енергетске безбедности, одрживости и стабилности тржишта убрзавањем и осигуравањем преласка на чисту, одрживу, приступачну и инклузивну енергију и прилив одрживих инвестиција. Наглашавамо да је важно да се обезбеди да глобална потражња за енергентима одговара приступачним ценама испорука“, истиче се у документу.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
РУСИЈА
Лавров: Услови Украјине су нереални
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала