- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије о пресуди поводом пада авиона МХ17: Одлука суда необјективна и политичка

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Москва жали што је суд у Хагу занемарио принципе непристрасног суђења зарад политичке конјуктуре. У основи поступка по предмету пада авиона МХ17 је политички налог усмерен против Русије, саопштило је Министарство иностраних послова.
Министарство је додало да је самим тим нанет озбиљан ударац угледу целог судског система Холандије.
У саопштењу се наводи да Русија није страна у овом поступку, без обзира на то што се холандско тужилаштво на све начине трудило да другачије представи случај.

МИП је нагласио да се током целог поступка суд налазио под изузетним притиском холандских политичара, представника тужилаштва и медија, који су наметали политички мотивисани резултат суђења. Ресор је додао да о објективности и непристрасности у оваквим условима не треба ни говорити.

Министарство сматра да је холандски суд селективно прихватао материјале по предмету.
Истиче се да је суд игнорисао чињенице да су сви закључци холандског тужилаштва засновани на анонимним сведочењима.

„Приликом доношења пресуде, суд није обратио пажњу на чињеницу да су сви закључци холандског тужилаштва засновани на исказима анонимних сведока, чији су идентитети тајна, као и на информацијама сумњивог порекла и материјалима, које је доставила заинтересована страна – Служба безбедности Украјине, за коју је више пута доказано да је износила лажне, противречне податке“, закључује Министарство.

У саопштењу се наглашава да суд није омело што је Украјина одбила да достави податке са радара и снимке разговора контроле лета.
Министарство је такође истакло да није био узет у обзир закључак одбране о непостојању уверљивих доказа да је авион оборен помоћу ПВО система „Бук“ руске производње.
Још се наводи да суд није узео у обзир документа која је обелоданило руско Министарство одбране о ракети, чији су гелери нађени на месту пада авиона.
Поред тога, МИП сматра да суд није желео да се „детаљно истражи“ одакле је била лансирана ракета, а све чињенице које указују на то да су ракету могли да испале припадници украјинске војске са територије коју је контролисао Кијев, „једноставно су биле игнорисане“.

„Сателитски снимци Сједињених Америчких Држава који су направљени на дан пада авиона, могли су да помогну у расветљавању догађаја. Ипак, Вашингтон је категорички одбио захтев судије да се ти подаци обелодане или макар да се дозволи увид у њих уз поштовање посебних услова“, наглашава МИП.

Поред тога, Министарство подвлачи да за све време процеса није било анализирано питање одговорности Кијева због незатварања ваздушног простора изнад зоне борбених дејстава.
Претходно је саопштено да је Окружни суд у Хагу завршио првостепено суђење по предмету о паду авиона МХ17 2014. године. У образложењу пресуде наводи се да је авион био оборен ракетом лансираном из ПВО система „Бук“ у Доњецкој области, тада под контролом ДНР. Суд је изрекао доживотне затворске казне тројици оптужених, док је руски држављанин Олег Пулатов проглашен невиним.
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
РУСИЈА
Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила резолуцију о паду малезијског Боинга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала