- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Суд у Хагу донео пресуду у вези са падом малезијског авиона МХ17

© Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаОлупина авиона Боинг 777 малезијске авиокомпаније који је летео на линији МХ17
Олупина авиона Боинг 777 малезијске авиокомпаније који је летео на линији МХ17 - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Окружни суд у Хагу завршио је првостепено суђење по предмету о паду авиона МХ17 2014. године. У образложењу пресуде наводи се да је авион био оборен ракетом лансираном из ПВО система „Бук“ у Доњецкој области, тада под контролом ДНР. Суд је изрекао доживотне затворске казне тројици оптужених, док је руски држављанин Олег Пулатов проглашен невиним.

„Суд није утврдио да је Пулатов на било који начин учествовао у примени система 'Бук', зато се не може сматрати класичним саучесником. Нема доказа да је Пулатов имао везе са коришћењем система 'Бук'. Због тога, Пулатов се проглашава невиним и суд одбацује захтев тужиоца да га смести у затвор“, изјавио је судија Хендрик Стинхејс приликом изрицања пресуде.

Судија је наставио да је суд прогласио Игора Гиркина, Сергеја Дубинског и Леонида Харченка кривим за обарање авиона МХ17 и убиство 298 његових путника.
Суд је изрекао доживотне затворске казне тројици оптужених, којима је суђено у одсуству, због њихове улоге у обарању путничког авиона.
Према речима Стинхејса, суд није нашао никакве олакшавајуће околности за тројицу оптужених.
Поред тога, судија судија је изјавио да је укупан износ одштете за рођаке жртава који су страдали у паду авиона процењен на више од 16 милиона евра.
„Првостепено суђење по предмету о паду авиона МХ17 је завршено, а жалба се може уложити у року од 14 дана“, саопштио је судија Стинхејс.
Адвокат Олега Пулатова изјавио је за Спутњик да је његова одбрана задовољна што је проглашен невиним и да је то једина исправна одлука.
Репортер Спутњика је пренео да је председавајући судија Стинхејс током суђења говорио искључиво о одговорности четворице оптужених. Према речима репортера, Стинхејс се није дотакао умешаности Русије у овај случај, иако је судија изнео мишљење суда да је Русија у то време имала контролу над ДНР.

Реакција холандског тужилаштва и премијера на пресуду

Портпарол холандског тужилаштва Брехтје ван де Мосдејк изјавила је да је тужилаштво задовољно осуђујућом пресудом суда у Хагу тројици оптужених по предмету о паду авиона.
Истовремено, нагласила је она, тужилаштво није сагласно са одлуком суда да улога Руса Олега Пулатова у овом случају не повлачи за собом кривичну одговорност.
Портпарол је још објавила да ће Заједничка истражна група објавити резултате даље истраге о паду авиона оквирно у пролеће 2023. године.
Холандски премијер Марк Руте прокоментарисао је да пресуда Окружног суда у Хагу јесте важна, али да то још није коначан исход и није крај, јер осуђена лица могу да поднесу жалбу.

Ток данашњег суђења

Окружни суд у Хагу је у току суђења пресудио да је авион МХ17 био оборен ракетом лансираном из противваздушног система "Бук", из поља код Первомајска, у Доњецкој области, саопштио је судија Хендрик Стинхејс.
Первомајск се у том тренутку налазио под контролом Доњецке Народне Републике.
Стинхејс је истакао да је холандски суд утврдио да је противваздушни систем "Бук" помоћу ког је оборен малезијски авион, довезен из Русије у Украјину, а након пада авиона, враћен је у Руску Федерацију.
Русија је раније категорички демантовала овакве тврдње.
Суд је саопштио да је дејства екипе која је управљала системом "Бук" немогуће утврдити, па је нејасно ко је издао команду да се ракета лансира у правцу МХ17 и зашто се то догодило.
Према мишљењу суда, "боинг" је оборен током унутрашњег оружаног сукоба у Украјини.
„Суд сматра да је сукоб украјинске армије и организованих сепаратистичких групација на истоку Украјине, почев од априла 2014. године, био толико интезиван да се ту може говорити о немеђународном оружаном сукобу“, рекао је судија.
Он је изјавио да је Русија, наводно, имала утицај на устанике у ДНР, јер је на кључне позиције постављала своје људе.
Како је навео судија, руска војна компанија "Алмаз Антеј" је компетентна за случај МХ17, али је повезана с руским властима, због чега се процене њених стручњака доводе у питање.
Судија је додао да Окружни суд у Хагу сматра да су сви пресретнути разговори у којима учествују оптужени за случај МХ17 заиста вођени и да су веродостојни.
Суд у Хагу сматра да оптужени по предмету пада авиона нису били једина група која је учествовала у обарању украјинских авиона, како је тврдио тужилац, али су повезани са употребом ПВО система 'Бук' , изјавио је Стинхејс.

Пад авиона МХ17

Судски процес у случају пада авиона на лету МХ17 почео је у Холандији 9. марта 2020. године. Суди се тројици држављана Русије и једном држављанину Украјине: Игору Гиркину, Сергеју Дубинском, Олегу Пулатову и Украјинцу Леониду Харченку. Пулатова на суду заступа међународна адвокатска група, док се осталима осумњиченима суди у одсуству. Осмог јуна 2021. године почело је разматрање предмета у меритуму. У оптужници холандског тужилаштва од децембра 2021. године тражи се да се сва четворица оптужених осуде на доживотну робију „због организованог уништавања авиона, које је довело до погибије 298 људи и убиства путника који су се налазили у авиону“.
Путнички авион „Боинга 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео. Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Украјинске власти одбиле су да доставе податке са својих радара, а САД нису доставиле истрази сателитске снимке, где се, како тврде, види тренутак лансирања ракете. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе. Како је изјављивао заменик генералног тужиоца Русије Николај Виниченко, руска страна предала је Холандији не само податке са руских радара, већ и документа која сведоче да је ракета „Бук“, која је оборила авион, припадала Украјини и лансирана са територије под контролом Кијева, али су истражитељи игнорисали ту информацију.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
РУСИЈА
МИП Русије о пресуди поводом пада авиона МХ17: Одлука суда необјективна и политичка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала