- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА објавила фотографију нове протозвезде y свемирском пешчаном сату

CC BY 3.0 / NASA's James Webb/cropped photo / Слика телескопа „Џемс Веб“ која приказује ватрени пешчани сат и нове звезде
Слика телескопа „Џемс Веб“ која приказује ватрени пешчани сат и нове звезде - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Званичници Насе објавили су најновији портрет телескопа „Џемса Веба, који од почетка овог лета снима слике блиског и далеког универзума. У питању је тамни облак Л1527 и светлост која извире из протозвезде у његовом језгру.
Л1527 је удаљен око 460 светлосних година од Земље и протеже се 0,3 светлосне године у пречнику. У његовом центру налази се протозвезда, веома млада звезда која се још формира. Облак су претходно снимили свемирски телескоп „Спицер“ и радио-телескоп АЛМА, који су открили препознатљив облик пешчаног сата. Али то никада није виђено са јасном резолуцијом коју је „Веб“ успео користећи своју инфрацрвену камеру за близину.
Протозвезда скривена је од погледа у чвору тамног облака гаса и прашине који се распоредио у облику пешчаног сата. Тамна линија преко средине је протопланетарни диск - густ гас и прашина, који би у будућности могли да формирају планету - отприлике величине нашег Сунчевог система.
Л1527 се посматра са ивице, што значи да је уски крај диска материјала који окружује протозвезду окренут према „Вебу“. Облици попут мехурића у горњем делу слике су звездане „подригивања“ или избацивања материјала, према саопштењу Научног института за свемирски телескоп. Доња десна област изгледа плава уместо наранџасте јер између њега и Веба има мање прашине.
Протозвезда још увек не генерише сопствену енергију нуклеарном фузијом водоника, што је суштинска карактеристика звезда. Њен састав - скуп врелих гасова, такође је нестабилан.
Нова слика „Џејмса Веба" пружа увид у то – како су наше Сунце и соларни систем изгледали у својој раној фази.
Црна рупа у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници ствoрили лажну црну рупу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала