- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у контакту са ИАЕА: Напади Кијева на Запорошку нуклеарку могу довести до катастрофе

CC BY 3.0 / Ralf1969 / Wikipedia / Запорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Неопходно је да се што пре постигне договор о стварању безбедносне зоне око Запорошке нуклеарне електране, јер напади кијевског режима на електрану могу довести до катастрофе, рекао је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
„Настављају се преговори о стварању зоне заштите оперативне и физичке нуклеарне безбедности око Запорошке нуклеарне електране. У блиском смо контакту са секретаријатом ИАЕА и генералним директором агенције Рафаелом Гросијим лично по том питању. Делимо његово мишљење да то треба да се уради што је пре могуће“, рекао је Вершињин.
Секретаријат ИАЕА води дијалог и са Кијевом по том питању, додао је руски дипломата, истакавши да Москва улаже све напоре како би се постигао споразум.
„Главни циљ формирања безбедносне зоне је спречавање претњи које произилазе из непрекидних напада режима Владимира Зеленског на електрану и њену инфраструктуру, што може да доведе до индустријске катастрофе са непредвидивим последицама“, истакао је Вершињин.
Како је прецизирао, уколико буде постигнут споразум о стварању безбедносне зоне око електране, ток реализације ће контролисати представници ИАЕА који су стално присутни у Запорошкој нуклеарки од почетка септембра.
Тренутно се на територији електране налазе четири стручњака ИАЕА који имају приступ свим објектима на њеној територији и имају могућност да оперативно извештавају о свему што се дешава, нагласио је Вершињин.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету.
Председник Русије Владимир Путин наложио је 5. октобра да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Запорошка нуклеарна електрана прелази под надлежност „Росенергоатома“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала