- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорила: Споразум о житу продужен – свака злоупотреба коридора ће бити сузбијена

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Прехрамбени споразум биће аутоматски продужен на четири месеца у истом формату, али сваки покушај да се хуманитарни коридор за извоз жита у Црном мору искористи у провокативне војне сврхе биће одлучно сузбијен, упозорава Министарство спољних послова Русије.
У саопштењу руског дипломатског ресора појашњено је да се прехрамбени споразум, који су у Истанбулу 22. јула потписале Русија, Турска, Украјина и УН, аутоматски продужава на 120 дана у истом формату, јер ниједна страна није имала приговор.
„Руска страна такође оставља могућност техничког продужења 'црноморске иницијативе' без икаквих промена у погледу рока и обима“, прецизирано је у саопштењу.
Москва је такође јасно нагласила да су међусобно повезани споразуми о извозу украјинске хране и ефикасна примена меморандума који су потписале Русије и УН о нормализацији извоза руских пољопривредних производа.
„Узели смо у обзир интензивирање рада Секретаријата УН на испуњавању својих обавеза у том погледу и информацијама које су нам достављене о привременим резултатима његовог рада на отклањању препрека за испоруку руског ђубрива и хране. Сва та питања треба да буду решена у року од 120 дана, на колико се споразум и продужава“, наводи руска страна.
Такође се истиче да су након вишеструких апела из Русије почели да се улажу напори да се одблокира око 300.000 тона руског ђубрива које Русија донира земљама којима је неопходно, а које је задржано у лукама ЕУ.
„Недопустиво је даље одлагање реализације тих испорука које су им хитно неопходне“, наглашава се у саопштењу.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула у Истанбулу, а истиче 19. новембра. Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
РУСИЈА
Ердоган захвалио Путину: Прехрамбени споразум продужен на 120 дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала