- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Вечерас на небеском репертоару – спектакл

© Depositphotos.com / BelishКиша метеора
Киша метеора - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Вечерас, 17. новембра и у ноћи када прелазимо у 18. новембар догодиће се прави небески спектакл - киша метеора по називу Леониди. Овај метеорски пљусак догађа се од 3. новембра до 3. децембра, али ће на врхунцу бити 17. новембра када се највише повећавају шансе да угледате звезду падалицу, ако загађење буде минимално.
Ове падалице су честице гаса и прашине које расејава комета Темпел-Тутл. Кад год дође близу Сунца (а то се догађа једном у 33 године или 3 пута у 100 година) комета се под утицајем Сунца делимично руинира, распада, и њени прачици се расејавају око ње. Сваки такав делић наставља свој пут око Сунца, неки испред, неки иза комете. Многи се развлаче дуж кометине орбите правећи тако реку крхотина. Сваке године Земља прође кроз ту реку и четице тада улећу у Земљину атмосферу и пале се. Обично их је 10 до 15 на сат, пише портал „Статик астрономија“.
Леониди су врло брзи метеори, најбржи међу свим метеорским пљусковима. Комета Темпел-Тутл се креће ретроградно, супротно од смера кретања Земље, па њене крхотине иду истим путем и истим смером. Због тога се метеороиди готово чеоно сударају са Земљом. Брзина комете и њених честица је око 42 км/ч, а брзина Земље близу 30 км/ч и због супротних смерова кретања те две брзине се сабирају те Леониди улећу у нашу атмосферу брзином од око 71 км/ч (око 255 000 килметара на сат). То је готово максимална брзина коју неко тело у Сунчевом систему може да развије. Због овако велике брзине Леониди бурно сагоревају у атмосфери Земље и производе дугачак траг који на небу може да остане и више минута. Леониди сагоревају у белој, зеленкастој и плавичастој боји.
Киша метеора – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Метеорске кише, Дабров месец, Ледени џин: Шта нас све очекује на ноћном небу до краја месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала