- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Не гурамо Зеленског ка преговорима са Русијом

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не гурају украјинског председника Владимира Зеленског да преговара са Русијом, Кијев ће сам одлучити када је спреман за преговоре, изјавио је на брифингу портпарол Беле куће Џон Кирби.
Он је овако одговорио на молбу да прокоментарише саопштења Пентагона да се „ове зиме може појавити могућност за политичко решавање сукоба у Украјини или макар почетак преговора“.
„Нећемо разговарати са Русима о окончању рата без учешћа Украјине, тренутно нема преговора, јер је Зеленски јасно дао до знања и не треба га кривити што још није спреман за њих“, додао је Кирби.
Он је истакао да Вашингтон инсистира на томе да се „никаква питања која се тичу Украјине неће решавати без Кијева“.

„Сви у администрацији су сагласни да би се рат могао данас завршити да је (руски председник Владимир) Путин урадио праве ствари. Такође се сви слажемо да је изузев повлачења руске војске, други најбољи исход дипломатски постигнут споразум“, рекао је портпарол.

Кирби је још објавио да администрација америчког председника Џозефа Бајдена ради са Конгресом на издвајању додатне помоћи Украјини.

САД се слажу са Русијом по питању нуклеарног рата

Кирби се још осврнуо на питање нуклеарног рата рекавши да се САД слажу са Русијом да се у нуклеарном рату не може победити и да он не треба ни да буде покренут.

Према његовим речима, у тренутним условима, када Вашингтон, са његове тачке гледишта, евидентира „опасну реторику“ из Москве поводом могућности примене нуклеарног оружја, САД сматрају да је посебно важно да се канали за комуникацију са Русијом држе отворенима.

Портпарол је закључио да је то неопходно како би се избегле евентуалне погрешне процене у нуклеарној сфери.
Претходно је председник Комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерал Марк Мили изјавио да САД сматрају да би борбена дејства у Украјини могла да се спорије одвијају с почетком зиме, што би отворило могућност за решавање овог сукоба.
Заставице Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
СВЕТ
Медији: Стејт департмент припрема терен за могуће преговоре Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала