- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Стејт департмент припрема терен за могуће преговоре Русије и Украјине

© БелТА / Уђи у базу фотографијаЗаставице Русије и Украјине
Заставице Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Стејт департмент тренутно припрема терен за могуће будуће преговоре између Русије и Украјине, међутим у администрацији Вашингтона постоје несугласице о потреби да се предузму такви кораци, пише лист „Политико“, позивајући се на неколико представника америчке администрације.
Према подацима листа, несугласице на ову тему су се појавиле у Вашингтону прошле недеље, када је начелник Здруженог генералштаба америчке војске генерал Марк Мили, у говору на догађају у Економском клубу у Њујорку, указао да недвосмислене војне победе у сукобу у Украјини, вероватно, неће бити и стране би требало да се окрену другим средствима. Како сматра генерал, предстојећа зима открива могућности за почетак преговора између Украјине и Русије.
Такво мишљење, како пише „Политико“, имају многи у Пентагону. Високи представници америчког Министарства одбране сматрају да Кијеву неће бити једноставно да истисне руску војску са тих територија, које Кијев жели да заузме.

„Зашто сада не би почели да разматрају мировне споразуме?“, изјавио је један чиновник који сматра да је ситуација у Херсонској области пример тога какве жестоке борбе и губици људи могу бити пред нама.

Други саговорник је рекао да Стејт департмент, у међувремену, припрема терен за могуће мировне преговоре између Украјине и Русије. Како наводи лист, америчка администрација подвлачи, да ће Вашингтон такве консултације водите само заједнички и у блиској координацији са Кијевом.
Још један представник администрације је саопштио да никакве конкретне дипломатске кораке америчка страна није предузимала.
„Нема никаквих планираних места за преговоре, папира и стратегије за преговоре“, рекао је он, оповргавши информацију о конкретним напорима у припреми дијалога.

Став Савета за националну безбедност

Савет за националну безбедност (СНБ) Беле куће активније него други иступа против почетка преговора. Помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан је изјавио да не сматра да је то добра идеја. Према речима једног представника администрације, сви остали у у СНБ-у имају сличан став.
Притом, како се утврђује, у администрацији САД сматрају, да се став СНБ-а о преговорима утврдио након што је изјава Милија изазвала негодовање Кијева. Према листу, Вашингтон покушава да смири украјинске колеге.

„Оно што су званичници Беле куће спремни да говоре јавно и оно што мисле приватно није нужно иста ствар. Мили говори оно што мисли. Сигуран сам да би, понекад, службеници Беле куће волели да не изговара наглас оно што не треба да изговара“, константовао је још један извор. Други саговорник је, притом, изјавио да се о теми регулисања разматра у Белој кући.

Према подацима из чланка, препоруке званичника који се залажу за разматрање предстојеће зиме као могућности за дипломатију, до сада нису утицале на став америчког председника Џозефа Бајдена или највећих представника његове администрације.
Осам извора листа „Политико“ су навели да јавно или приватно послати сигнали, који се односе на то да ли САД треба да почну озбиљније да разговарају са Украјином о мировним преговорима са Русијом, погоршавају америчко-украјинске односе.

Могућности за дијалог

Амерички председник је 14. новембра на прес конференцији, након билатералног састанка са председником Кине Си Ђинпингом упозорио, да Вашингтон неће водити преговоре о Украјини без учешћа Кијева.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније изјавио, да је руководство Русије, као и раније, спремно за консултације о Украјини. Он је навео, да ће Русија саслушати колеге са Запада, ако предложе да се организује састанак о смањењу тензија с обзиром на интересе Москве. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да би преговоре о Украјини требало пре свега водити са Вашингтоном.
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
РУСИЈА
Русија: Нећемо прихватити предуслове за преговоре о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала