- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хоће ли републиканци због скандала затражити опозив Бајдена?

© AP Photo / Manuel Balce CenetaЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Мале су шансе да ће уследити опозив Џозефа Бајдена, упркос скандалу који је избио због прања „украјинског“ новца зарад останка демократа на власти и истраге повезане с прљавим пословима америчког председника и његовог сина Хантера, оцењују руски експерти.
Што се Русије тиче, Москви је свеједно да ли ће „у вашингтонском седлу“ седети демократе или републиканци, с обзиром да антируска агенда, у сваком случају, остаје непромењена.
То што републиканци траже информације о могућим финансијским везама Демократске партије и владе Украјине говори да се предизборна кампања за америчке председничке изборе захуктава, каже руски стручњак за Америку Владимир Батјук, коментаришући индиције да су милијарде долара америчких пореских обвезника, које су послате Украјини као војна помоћ, потенцијално могле бити уложене у берзу криптовалута FTX која је касније донирала демократама да остану на власти у САД.
„Oчигледно je да је ово директна последица чињенице да су републиканци коначно добили већину у Представничком дому и сада имају прилику да спроведу парламентарну истрагу око финансијске и војне помоћи, коју је демократска администрација пружала Украјини. По свему судећи, рачунају на то да ће доћи до много занимљивих сазнања и открића која ће им омогућити да представе Бајденову администрацију као корумпирану и оптуже их да су разграбили средства америчких пореских обвезника. Све ово ће бити од помоћи Републиканској странци у условима предизборне кампање, која је практично почела, за председничке изборе у САД, 2024. године“, каже Батјук.
Иља Кравченко, саветник директора Руског института за стратешка истраживања (РИСИ), сматра да ток тe истраге неће бити превише снажан, а да ефекат неће бити онакав какав би могао да буде да су републиканци имали већу предност у Представничком дому и тим пре да су добили већину у Сенату.

„У том случају би могли да покрену озбиљније истраге не само о демократама и у вези са испоруком оружја, већ и много шире, укључујући и Бајденову администрацију. У садашњим условима немају шансе да то учине. Ипак, такви покушаји ће се наставити, јер ће то бити више политички потез, с обзиром да су већ почели да се спремају за председничке изборе...“, каже експерт.

Без обзира на да ли ће бити неке озбиљне истраге или не, овај случај ни на који начин неће утицати на кључно питање - на подршку Вашингтона Кијеву, истиче Кравченко.
„Без обзира на то какву ће истрагу водити, политика Вашингтона ће и даље циљано ићи у антируском правцу и с тим у вези, оружје ће, нажалост, наставити да испоручују Кијеву“, истиче експерт.
CC0 / Pixabay / Москви је свеједно да ли ће у САД бити на власти демократе или републиканци пошто то неће зауставити антируску хистерија, која траје годинама „и само се погоршава“, кажу експерти
САД и Русија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Москви је свеједно да ли ће у САД бити на власти демократе или републиканци пошто то неће зауставити антируску хистерија, која траје годинама „и само се погоршава“, кажу експерти

Прљаве игре и скандали

Једно је очигледно, Америку потресају афере везане за владајућу странку и лично председника Бајдена. Скандал са демократама и прањем пара, прати и скандал са Бајденовим сином Хантером и његовим мутним пословима. Због тога републиканци планирају да спроведу истрагу о пословању Џоа Бајдена и његове породице.
Републиканac Џејмс Комер je саопштио да је амерички председник био активно укључен у прекоокеанске послове који укључују и његовог сина Хантера. Комер тврди да је „учешће председника у богаћењу његове породице злоупотреба”, те да су отац и син учествовали у "расипању, превари и злоупотреби" у међународним пословима, а и кршили закон о регистрацији страних агената, бавили се прањем новца, утајом пореза и другим криминалним радњама.
„Постоји много доказа да је Хантер Бајден био умешан у корупцијске шеме током свог активног пословања у Украјини, и да је те корупцијске шеме подржавао и подстицао његов отац, који је у то време био потпредседник САД. И ово опет може постати веома моћан пропагандни ресурс у рукама републиканаца у контексту председничке кампање“, оцењује Батјук.
Кравченко сматра да су, упркос овим скандалима, минималне шансе за Бајденов импичмент, пошто републиканци немају већину у Сенату.
„Иако су демократе наизглед имале све полуге утицаја, видели смо чак и на примеру Трампа да до никаквог импичмента није дошло... У овим условима, републиканци имају још мање могућности да се тиме озбиљније позабаве... Што се тиче Бајдена, мислим да ће његова администрација и демократе учинити све да ова прича не оде даље, а уз то увек може уследити и узвратни ударац демократа на републиканце и увек могу оптужити Трампову породицу за неке догађаје...“, истиче Кравченко.

Ко је Кремљу по вољи – демократе или републиканци

Кравченко наглашава да је Москви свеједно ко ће победити на америчким председничким изборима, пошто то неће зауставити антируску хистерија, која траје годинама „и само се погоршава“.
„Овде чак не постоји ни један гест, ни један сигнал с америчке стране који би био усмерен ка нормализацији односа...“, каже експерт.
Другим речима, евентуални одлазак демократа и долазак републиканаца на власт не би ништа променио у односу Вашингтона и Москве.
„Мислим да не би променио ништа, јер је то системски проблем у америчком естаблишменту. То је веома згодан инструмент за пребацивање пажње америчког бирачког тела и у принципу то чак омогућава да се и републиканци и демократе уједине у том питању, за разлику од многих других. Нажалост, наши односи не зависе од тога да ли су на власти демократе или републиканци. Односно, антируску реторику и антируску политику воде и једни и други“, оцењује Кравченко.
Експерт не искључује могућност да ће демократе поново оптужити Русију за умешаност у предстојеће америчке председничке изборе, упркос томе што је Бајден после ових актуелних избора признао да никаквог мешања није било. Овог пута оптужбе изостале пошто су демократе задржале контролу над Сенатом.
„Код њих све махом зависи од политичке тежине. Ако избори прођу лоше, одмах следе свакакве оптужбе и демагогија... Све је то чисто политичка игра...“, закључио је Кравченко.
С друге стране, Батјук истиче да је главни проблем то што америчка политичка елита види Русију као непријатеља, али сматра да би долазак републиканаца на власт могао нешто да промени у односима Русије и САД.
„Нешто се може променити, јер ће републиканци мање пажње посвећивати сменама режима и ширењу демократије широм света, а више америчким проблемима. Ако се то догоди, онда ће постојати шанса да се у извесној мери смањи интензитет конфронтације између две суперсиле“, оцењује експерт.
Избори за Конгрес САД 2022. - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
СВЕТ
Без „црвеног таласа”: Како ће се амерички избори одразити на однос Вашингтона према Русији и Балкану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала