- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Макрон апелује на светске силе: Убедите Русију да се врати преговорима са Украјином

© AP Photo / Leon NealЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон позвао је Кину, Индију и друге чланице Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) да убеде Русију да се врати за преговарачки сто са Украјином.
По његовим речима, конфликт у Украјини ствара проблеме и за Азијски регион, пошто актуелна ситуација води ка нестабилности.
„Француска ће наставити да подржава Украјину, али ће такође тесно сарађивати са другим земљама – Кином, Индијом, целим азијским регионом, Блиским истоком, Африком, Латинском Америком како би схватили да је овај рат и њихов проблем који води озбиљној дестабилизацији“, рекао је Макрон након форума Азијско-пацифичке економске сарадње у Бангкоку.
Истовремено је позвао све земље да допринесу враћању Русије за преговарачки сто са Украјином.

„Помозите нам да пренесемо ову поруку Русији: зауставите рат, поштујте светски поредак, вратите се за преговарачки сто“, поручио је Макрон.

Сталне чланице СБ УН да буду део преговора

Макрон је такође изразио наду да ће сталне чланице Савета безбедности УН и представници европских земаља „бити део“ преговора Русије и Украјине, пренео је „Фајненшел тајмс“.
Самит Азијско-пацифичке економске сарадње почео је 18. новембра на Тајланду. Руску делегацију предводи потпредседник Владе Андреј Белоусов.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски током самита Г20 рекао да Кијев неће пристати на потписивање нових Минских споразума. По његовим речима, Кијев има свој „план за постизање мира“ који се састоји од 10 тачака. Међу њима су осигуравање нуклеарне, прехрамбене и енергетске безбедности, размена заробљеника по формули „сви за све“, обнављање територијалног интегритета Украјине, „повлачење руских снага“, прекид борбених дејстава.
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Украјина не жели преговоре – операција се наставља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала