- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Што мање институција, већа производња хаоса: И даље без договора о Уставном суду Црне Горе

© Sputnik / Бобан НововићНови састанак представника парламентарних партија у Црној Гори, стигао и Мило Ђукановић
Нови састанак представника парламентарних партија у Црној Гори, стигао и Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Што је мање институција, то је већа производња хаоса, оценио је лидер ДЕМОС-а Миодраг Лекић поводом неспремности ДПС-а на компромис око избора судија Уставног суда Црне Горе на данашњем састанку лидера скупштинских партија ком је присуствовао и предсједник Мило Ђукановић.
Предсједник ДПС-а Мило Ђукановић казао је да не би био песимистичан у оцјенама након данашњег састанка лидера скупштинских партија истакавши да је било очекивано да су приступи у рјешавању отворених питања различити.
Говорећи о Закону о предсједнику који је вратио Скупштини на поновно одлучивање, али и упутио Венецијанској комисији на мишљење, шеф државе поручује да постоје још неки доступни механизми уколико се он поново изгласа.

Ђукановић за нови разговор о судијама Уставног суда

Говорећи о данашњем састанку лидера парламентарних странака, он је истакао да је његов став био очекиван.
„Казао сам да је приступ ДПС да пошаљемо јасну поруку о привржености Уставу. Јасно да се у томе крије очекивање односа да се противно Уставу врши расподјела власти. Спремни смо разговарамо о судијама Уставног суда, али не како је то започето. А започето је наопако тако што се актуелна већина одредила за своју листу предлога очекујући да ће опозиција подржати њихове предлоге“, казао је Ђукановић новинарима након Балканског интеграционог форума одржаног у Подгорици.
Трећа идеја опозиције, према његовим ријечима, јесте да се отворе разговори о изборима „јер не само да су претходне двије године дале много разлога за ту тему већ и то што подршка парламентарној већини која је била партијама након 30. августа више не постоји“.
Он је новинарима саопштио да је већина представника парламентарне већине на данашњем састанку инсистирала на томе да се изабере један судија Уставног суда, иако је, како је додао, постојала сагласност да избор једног не значи стављање те институције у функцију.
„Макар ћемо створити привид о функционисању Уставног суда - то је њихов став. Али не треба нам привид него рјешење, од привида нема вајде“, поручио је Ђукановић.
Он је истакао да ће бити изабран судија који има двије трећине гласова, а да је прије тога потребан договор власти и опозиције.
Упитан да ли ће потписати Закон о предсједнику уколико се он поново донесе, Ђукановић је рекао да прво треба видјети како ће одреаговати парламентарна већина.
„Направио сам искорак ка Венецијанској комисији, може се направити искорак ка суду у Стразбуру, али не треба обавјештавати оне који су насрнули на Устав шта ће бити мој став“, рекао је Ђукановић.

Бошњак: Ђукановић признао да неће дати мандат Лекићу

Посланица Демократског фронта Симонида Кордић каже да ће парламентарна већина гласати за сва четири кандидата за судије Уставног суда, а опозицију позива да подржи бар једног кандидата.
На састанку је, каже, постигнут консензус око тога да се Црна Гора налази у озбиљној институционалној кризи која се очитава у томе да немамо Владу, немамо мандатара, да се власт не може формирати у неколико општина због блокаде Уставног суда.
„Ако немамо Уставни суд не можемо имати ваљане предсједничке изборе, ни парламентарне“, навела је Кордић.
Посланица ПзП-а Бранка Бошњак каже да је избор судија Уставног суда приоритет, те да су се сви сагласили да је Црна Гора у дубокој кризи. Каже и да су на састанку „маске пале и да су били сви брутално искрени“.
„Успјели смо да извучемо од предсједника да неће дати мандат Миодрагу Лекићу и негдје је признао да је прекршио Устав што није позвао представнике свих партија на консултације за мандатара“, казала је Бошњак.

Бечић: Уставни суд је пут ка рјешењу свих отворених питања

Предсједник Демократа Алекса Бечић рекао је да „све почиње и завршава са Уставним судом“.
„Уставни суд је пут ка рјешењу свих отворених питања. Јер ако бисмо сви показали одговорност, он би могао одговори на питања да ли је закон о предсједнику неуставан, да ли је предсједник прекршио устав, одлучио би о резултатима локалних избора“, навео је Бечић.
„Нијесам чуо ниједно оспоравање, чули сте сви похвале и признања. Имамо кандидате за судије Уставног суда који нијесу ни наши ни њихови. То је богатство Црне Горе“, казао је Бечић.
Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић каже да су данас покушали да ствари помјере са почетних позиција, за шта је он имао конкретан предлог, али је тај предлог предсједник ДПС-а Мило Ђукановић одбио.
„Предлог Ђукановићу је био да сад имамо у процедури четворо судија за Уставни суд, парламентарна већина се обавезала да ће гласати за све четири кандата, а ДПС са партнерима може, дајући подршку само једном кандидату, учинити Уставни суд условно функционалним. Нетачно је да ми имамо политичку кризу, ми имамо вјештачки изазвану институционалну кризу“, навео је Даниловић.
Лидер ДЕМОС-а Миодраг Лекић казао је да на састанку није било напретка, те да опозиција није била спремна за компромис око избора судија Уставног суда. Он је истакао да за то треба неко да одговара, те да је очигледно у питању политичка стратегија- што мање институција, то већи хаос.
Додао је да нијесу добили одговор на конкретно питање да ли опозицији одговарају имена за судије Уставног суда.
„И ту је објашњење за ситуацију која је очигледно политичка стратегија - што горе, то боље. Што мање институција, то већа производња хаоса, и шеф државе који је произвео ово рјешење“, казао је Лекић.
Састанак парламентарне већине у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РЕГИОН
Гласање о судијама Уставног суда Црне Горе 28. новембра, ДФ гласа за све кандидате /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала