- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Катар је изградио град због Мундијала /видео/

CC BY-SA 4.0 / Planet Labs / / Грациозна огрлица: острво Бисер, Доха, Катар
Грациозна огрлица: острво Бисер, Доха, Катар - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Катар је одлучио да за потребе Светског првенства које ће бити одржано од 20. новембра до 18. децембра направи цео један нови град, по имену Лусејл.
Смештен десет километара северно од центра Дохе. Некада је ту било рибарско село катарског шејка Јасима Ал Танија, а сада је велелепни град у којем ће бити одиграно финале Мундијала 18. децембра 2022. године.
На месту где су некада вожене трке 4x4 и где је све било под песком, сада је ту фасцинантан град у којем ће по завршетку СП живети око пола милиона људи.
Катарски инжењери пројектовали су још 2005. године изградњу Лусејла, а након што је предата кандидатура за одржавање Мундијала, која је касније и одобрена, прешло се на реализацију.
Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Катар 2022
Крупне речи Митрогола – „Размишљамо о освајању Светског првенства“
План од 45 милијарди долара почео је са реализацијом. Са цртаће табле претворио се у реалност.
Лусејлова инфраструктура је другачија од већине градова. Снабдевање гасом, струјом и водом нису само под земљом, већ имају сопствену наменску мрежу тунела, што значи да могу да се одржавају без ометања града.
Тренутно броји око 250 хиљада становника и у њему ће бити смештено десетине хиљада туриста. Читав град је под камерама, има свој метро, као и аутопут. Лусејл је повезан са метроом у Дохи.
Дочек фудбалера Србије у Катару - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Катар 2022
Орлови стигли у Катар, дочекани као богови /фото, видео/
Најмодернија железница, вртићи, школе, па чак и Зоолошки врт посвећен жирафам. Ту су терени за голф, велики број тржних центара, огромни водени тобогани и купола за скијање у затвореном.
Рукометна арена вредна 318 милиона долара отворена је 2015. године за потребе Светског првенства, док је изградња Лусејл стадиона на којем ће бити одиграно финале СП у фудбалу коштала чак милијарду долара.
Стадион је обложен металном фасадом, чији замршени геометријски облици су у знаку фењера и намештаја из арапског света, а капацитет је 80.000 места. Након што буде одиграна последња утакмица Мундијала, капацитет ће бити драстично смањен, биће претворен у продавнице, угоститељске објекте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала