- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Десет чињеница које нисте знали о Светском првенству у Катару

© Sputnik / Алексей ФилипповЗлатна богиња, пехар намењен победнику Светског првенства у фудбалу
Златна богиња, пехар намењен победнику Светског првенства у фудбалу - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Приближава се Светско првенство у Катару које почиње 20. новембра. Откривамо десет чињеница које нисте знали о Светском првенству.
1. За Светско првенство у фудбалу у Катару 2022. године је предвиђен рекордни наградни фонд од 440 милиона долара.
2. Катарско Светско првенство ће бити последњи Мундијал у коме ће учествовати 32 репрезентације. Донета је одлука да ће од 2026. године бити повећан број учесника на 48.
3. Логотип је трака, која симболизује бесконачност и хармонију, као и облик пешчаних дина. На траци се налазе традиционални арапски орнаменти.
4. Најскупљи играч овогодишњег светског првенства, према подацима интернет портала „Трансфермаркт“, је Килијан Мбапе. Његова вредност је 160 милиона евра.
5. Најмлађи играч на предстојећем Мундијалу је Јусуфа Мукоко из фудбалске репрезентације Немачке. Родио се 20. новембра 2004 године. На дан почетка светског првенства 2022. године ће напунити 18 година.
6. Репрезентација Катара ће први пут у историји играти у финалу турнира. На светско првенство је тим прошао без квалификација, као земља-организатор.
7. Утакмице могу да уживо гледају само навијачи који су вакцинисани против вируса корона.
8. Аналитичари су пре светског првенства у фудбалу почели активно да користе савремене технологије. Помоћу супер компјутера су процењене шансе репрезентација у класификационој фази. Осим тога, користе се и роботи, односно њихова вештачка интелигенција, која предвиђа резултате утакмица. Ипак, 100 одсто се не може веровати тим прогнозама.
9. Цена најскупље карте је 48.802 евра.
10. Први пут у историји светског првенства су жене судије: Стефани Фрапар из Француске, Јосими Јамасита из Јапана и Салима Мукансанга из Руанде.
Душан Тадић и Нејмар - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Катар 2022
Како игра Бразил и зашто је Србија „нагазна мина“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала