- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амбициозни планови: Пентагон развија високопрецизно оружје да би сачувао глобално лидерство

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаАмерички противтенковски ракетни систем ФГМ-148 Џавелин и ракете УН 0182, заробљене у Мариупољу током специјалне операције у Украјини
Амерички противтенковски ракетни систем ФГМ-148 Џавелин и ракете УН 0182, заробљене у Мариупољу током специјалне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Осим нових бојевих глава за нуклеарне и хиперсоничне пројектиле, Пентагон планира да развије и високоефикасно конвенционално оружје које ће бити намењено за брзо уништење стратешких циљева противника, кажу руски војни експерти. Међутим, додају стручњаци, Русија има ПВО системе који се могу успешно супротставити овом типу оружја.
Према писању часописа „Војна мисао“, који издаје Министарство одбране Русије, Пентагон развија ново оружје, које ће бити намењено за уништење нуклеарних подморница, аеродрома стратешке авијације, штабова и складишта специјалне муниције.

Шта развија Пентагон

Како каже за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, Пентагон развија високопрецизно оружје које треба да има деструктивну моћ нуклеарне муниције малих размера.
„Овде се ради, пре свега, о бојевим главама за нуклеарне и хиперсоничне пројектиле, који би требало да се појаве у Сједињеним Америчким Државама 2025.године. Они ће, уз минимално време летења, моћи да наносе ударе из различитих праваца“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима Кнутова, није искључена могућност да ће Американци ово високопрецизно оружје распоредити у истурене базе које се налазе у Пољској, Финској, Шведској и Балтичким Државама.
„Истовремено, ове бојеве главе могу да буду распоређене и на балистичке ракете које се налазе на подморницама, као и на пројектиле који су базирани на силосима у Сједињеним Америчким Државама“, констатује наш саговорник.
Осим нових бојевих глава за нуклеарне и хиперсоничне пројектиле, у средњорочној перспективи у Сједињеним Америчким Државама требало би да се појави нека средња структура, опремљена постојећим средствима као и оним која америчке снаге тек треба да добију, а која имају кинетичко и некинетичко, глобално и регионално, као и нуклеарно дејство.
Овде се, по свему судећи, ради о новом високоефикасном ненуклеарном оружју. Важан елемент овог система биће више хиљада крстарећих пројектила „Томахавк“, који ће се налазити на разарачима и подморницама. Домет ових ракета износи 2500 километара. Ипак, треба напоменути да брзина овог пројектила можда неће бити довољна да би могла да погоди било коју мету на планети за сат времена. Осим тога, офанзивни бродови нису увек у потребном радијусу дејства.

Американци пуштају машти на вољу

Међутим, с друге стране, како каже руски војни експерт Виктор Литовкин, Американци већ дуго настоје да развију оружје против којег ће бити немоћни чак и најсавремени системи руске противваздушне одбране. Ипак, према речима стручњака, никада нису имали среће.
„Американци превише пуштају машти на вољу. Они рекламирају оружје које још увек нису развили. Већ неколико година говоре о развоју хиперсоничних ракета које још увек немају...Дакле, све су ово празне приче како би се извукао новац од Конгреса“, констатује саговорник Спутњика.
На питање чиме ће Русија одговорити на ново америчко оружје уколико дође до његовог развоја, Кнутов објашњава да руска држава већ има ефикасне противваздушне ракетне системе.
„Русија развија своје хиперсонично оружје. Осим тога, наша земља има противваздушне ракетне системе С-400 и С-500. Они су у стању да се супротставе противничком оружју. Ова средства су чак способна да погоде и сателите у ниским орбитама“, наглашава стручњак.
Подсетимо, према наводима часописа, САД у циљу очувања глобалног лидерства покушавају да реализују комплекс мера за обуздавање Русије како нуклеарним, тако и стратешким конвенционалним оружјем. Истовремено, како истичу аутори, теорија обуздавања у САД и у земљама НАТО-а замењена је теоријом превентивних борбених дејстава.
„У средњорочној перспективи, САД теже да поседују стратешко ненуклеарно оружје које брзо погађа циљ и формално не потпада под било каква билатерална или међународна ограничења, чијом применом је могуће испуњење стратешких офанзивних задатака, који омогућавају уништавање значајног дела руских нуклеарних снага, пре него што врховни командант Оружаних снага Русије донесе одлуку о узвратном удару“, наводи се у чланку.
Према закључцима публикације, „ово се може крајње негативно одразити на националну безбедност Русије и захтеваће од њеног политичког руководства активно супротстављање новонасталим претњама“.
Америчка нуклеарна подморница Род Ајленд - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
СВЕТ
Показују мишиће: Зашто је америчка нуклеарна подморница ушла у Средоземно море /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала