Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Напетост на северу КиМ: Карабињери на мосту, нема албанских специјалаца - Срби чекају поноћ

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
На северу Косова и Метохије с пажњом је данас пропраћено обраћање председника Србије Александра Вучића који је потврдио да ће се сутра у Бриселу састати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.
Кишан дан у Косовској Митровици и овог пута Срби проводе у неизвесности јер је остало мање од 10 сати до почетка примене друге фазе одлуке приштинских власти којом је предвиђен почетак кажњавања Срба који у саобраћају буду учествовали са таблицама Републике Србије.
Пререгистрација коју је осмислила Приштина не иде по плану што потврђује и јучерашње саопштење тзв. косовског МУП-а у ком пише да је свега 26 возача пререгистровало своје аутомобиле са српских на РКС таблице, а да је у претходна два месеца изречено 1.500 укора због ношења српских таблица на возилима на северу Косова и Метохије.
У самом граду приметна су два возила италијанских Карабињера који су стационирани на главном мосту на Ибру који делу северни и јужни део Косовске Митровице, док данас није приметно присуство Еулекс полиције на самом мосту као ни пешачких патрола које су биле видљиве претходних неколико дана.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица неколико сати пред почетак друге фазе одлуке о прегистрацији возила.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Косовска Митровица неколико сати пред почетак друге фазе одлуке о прегистрацији возила.
Дуж пута који води из правца Косовске Митровице до Рашке нисмо приметили појачани саобраћај. На два места, у Рудару и на улазу у Лепосавић стационирани су припадници Кфора, који само надгледају ситуацију, а припаднике тзв. косовске полиције нисмо приметили до самог прелаза Јариње.
У близини административног прелаза на Јарињу саобраћај се одвија без дужег задржавања, а на километар од самог прелаза појачано је присуство косовских специјалних јединица полиције који овог јутра нису заустављали возила, као што су радили у данима за нама.
Атмосфера у самом граду је напета, а грађани, који нису вољни за изјаве што због напетости, што због кише која пада непрекидно дуже од 16 сати, у пролазу слежу раменима и тек по који од них добаци да је све речено још онда када су Срби напустили приштинске институције.
„Не знам, биће шта буде, ми одавде немамо где, ово је наша кућа и нећемо се повиновати жељама Аљбина Куртија“, каже за Спутњик старији човек који се враћао из јутарње куповине.
Неки од грађана кажу да журе јер вечерас почиње слава Аранђеловдан који пуно људи на северу Косова и Метохије слави.
„Изашао сам да узмем још неке од намирница које нам фале за дочек славе. Искрено да вам кажем не знам ни колико ће ми људи доћи, видите да је ситуација лоша“, рекао нам је један од свечара.
Вечерас од поноћи требало би да почне примена друге фазе одлуке о пререгистрацији, а с обзиром да ће разговори у Бриселу почети тек у раним јутарњим сатима напетост и неизвесност да ли ће тзв. косовска полиција почети са кажњавањем Срба на северу остаје ребус који ће своје решење добити већ вечерас иза поноћи.
Припадник јединице Росу на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СРБИЈА
Шта се крије иза приштинске понуде за решење кризе око таблица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала