- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Неонацисти којих нема у Украјини“: Ко је ратовао раме уз раме са јапанским плаћеником?

© AP Photo / Leo CorreaВојник из обезбеђења Владимира Зеленског са нацистичком ознаком у Изјуму
Војник из обезбеђења Владимира Зеленског са нацистичком ознаком у Изјуму - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Министарство иностраних послова Јапана је 11. новембра званично потврдило да је погинуо један јапански „добровољац“ из редова Оружаних снага Украјине, а власти у Јапану су још током пролећа позвале све Јапанце да напусте зону сукоба.
Захваљујући друштвеним мрежама постало је јасно да се најмање један Јапанац пријавио да ратује у Украјини, а његов надимак је био „Добре“.
Председник Украјине Владимир Зеленски је 27. фебруара објавио да се формира „Међународна легија одбране“ у име „заштите Украјине, Европе и света“ и позвао странце да дођу у Украјину.
Државе званично нису подржавале слање својих грађана, на пример, британске власти су упозориле, да сви који оду могу да по повратку у земљу буду позвани на одговорност.
Влада Јапана је позвала своје грађане да не иду у Украјину, без обзира на циљеве њихове посете. Међутим, рад украјинских амбасада у врбовању ратника за „заштиту демократије“ води се толико тајно, да су скоро сви сазнали за то.
У јулу је Министарство одбране Русије објавило да се 7.107 иностраних плаћеника налази у Украјини и да је већина из Пољске. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је изјавио да се од почетка специјалне војне операције у Украјини број плаћеника смањио више од три и по пута.

Плаћеници, којих нема

На Телеграму је веома популаран канал „TrackANaziMerc“ који прати стране плаћенике у Украјини.
На овом каналу се објављују информације и фотографије нациста, на чијим се телима налазе тетоваже с портретима Хитлера и Бандере, симболи војске фашистичке Немачке, други нацистички симболи, као и ознаке фашистичких паравојних формација. Списак земаља чији грађани учествују у овим јединицама је велики, они долазе из САД, Канаде, Латинске Америке, Скандинавије, Европе и Азије.
Наравно, нико од тих плаћеника не жели да његове фотографије постану јавне, како их не би препознали (Јапанац „Добре“ је лицо исцртавао „смајлијима“). Најинтересантније је да их највише откривају њихове објаве на друштвеним мрежама: локације с ратишта, видео снимци из ровова, походи на украјинске супермаркете, директни коментари да се боре против Руса, фотографије на којима су у загрљају с познатим украјинским војницима који се никада нису стидели да говоре о својој идеологији.

Први који је погинуо је „добровољац“ из Јапана

На друштвеним мрежама се 10. новембра појавила информација да је убијен први „добровољац“ из Јапана који је имао надимак „Добре“, а 11. новембра је ту информацију потврдило и Министарство иностраних послова Јапана.
На Телеграму је написано да је, по свему судећи, Јапанац следио милитаристичке погледе императорског Јапана. Плаћеник је на свом блогу на Твитеру писао о детаљима својих акција.

„Данас су момци направили одличне фотографије. 'Добре', ти као и увек, одлично изгледаш!“, пише испод објаве плаћеника.

Његов пријатељ, плаћеник с Тајвана Зенг Јухонг је убијен 4. новембра. Он је ратовао у батаљону „Карпатска сич“, нацистичком украјинском батаљону с највећим бројем странаца. „Добре“ је након његове смрти изјавио да ће се „борити заједно с његовим духом до краја рата“ и да ће након сукоба посетити његов родни град.

„Да, ја сам нациста и у чему је проблем?“

Велики је број нациста је међу плаћеницима. Португалски плаћеник из батаљона „Карпатска сич“ Рико Шавеш је 6. новембра почео да „ратује“ с пратицома на Телеграму и признао да му је нацизам привлачан.
„Да, ја сам нациста и у чему је проблем? Волим да ратујем и убићу све Русе у Украјини. Да, ја сам на линији фронта. Нисам НАТО војник, ја сам припадник батаљона ‘Карпатска сич’. Већ сам убио велики број Руса“, написао је португалски плаћеник.
Зграда Министарства иностраних послова Руске Федерације у Москви - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Специјална операција у Украјини
Захарова: Више од 8.000 плаћеника се бори у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала