- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пет интересантних јапанских начина да се загрејете зими /фото/

CC0 / / Жена међу леденим зидовима
Жена међу леденим зидовима - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Обични Руси то тешко могу да замисле, али централно грејање у Јапану није у широј употреби. На северу земље, на пример, на острву Хокаиду, у неким домовима постоји грејање, али, уопштено, у Јапану овај начин грејања стамбеног простора није популаран.
Наравно, у Јапану нема тако оштрих зима као у Русији, али и у Токију и у Осаки дешава се да температура током зиме падне испод нуле.
Рецимо, ако је у Москви напољу 25 степени испод нуле, у кући може бити 25 степени у плусу. Ако је у Јапану пет степени напољу, и унутра ће такође бити пет степени Целзијуса.
Како онда Јапанци преживљавају зими? Представљамо листу од пет уређаја за грејање, које користе становници Јапана.
1. Пећ (уљана, електрична)
Ово је најчешћи начин грејања у Јапану. У уљане пећи сипа се гориво и загреје, а електрични уређаји се укључе у утикач и раде као топлотни конвектори. У оба случаја, мале просторије се брзо загревају. Зими су овакви уређаји неопходни у кухињи, купатилу, свлачионици, купатилу.
© Фото : Douglas P. PerkinsСтара јапанска грејалица на керозин
Стара јапанска грејалица на керозин - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Стара јапанска грејалица на керозин
2. Џепни грејач
Овакав грејач је корисно имати зими у шетњи. Ово је кесица с металним прашком. Довољно је протрести прашак и као услед хемијске реакције кеса се загрева, претварајући се у грејалицу. У Јапану су најпопуларнији јефтини једнократни џепни грејачи, а паковање од шест кесица кошта седам рубаља (око 13 динара). Џепни грејачи су идеални да се загреју руке и врат који се смрзну на хладном зимском ветру. Такође, постоје грејачи који се могу носити испод одеће.
© Фото : MikanumuyounatoriЈеднократни џепни грејачи у Јапану
Једнократни џепни грејачи у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Једнократни џепни грејачи у Јапану
3. Котацу грејалица
Ово је електрична грејалица која је омиљена свим Јапанцима. Она је уграђена у оквир ниског дрвеног сточића и прекривена дебелим јапанским јорганом, преко кога је стављена плоча стола. Седећи око грејалице и грејући ноге под јорганом, одакле долази топлота, јапанска породица са задовољством може уживати, на пример, у мандаринама са стола. Котацу грејалица ствара такву атмосферу топлоте и ушушканости да се може задремати и спавати све до јутра.
© Фото : Tim Notari (tastefulTN)Котацу грејалица у дневној соби у Јапану
Котацу грејалица у дневној соби у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Котацу грејалица у дневној соби у Јапану
4. Електрични тепих
То је тепих са електричним грејањем. Довољно је укључити га у струју и ваше ноге биће топле. Једина мана овог грејног уређаја је велики рачун за струју.
5. Грејни вентилатор
У овако технолошки развијеној земљи као што је Јапан, научили су да користе вентилаторе не само лети, већ и зими. Само, зимски вентилатор за разлику од летњег не расхлађује, него греје. Загрејавши се до јако наранџасте боје, шири топли ваздух по просторији. Треба бити пажљив и не приближавати се уређају сувише да се не би опекли.
Додатни начин – протрљај руке и загреј се
У светлу глобалне енергетске кризе у Јапану не тако као у Европи, али такође расту цене нафтних деривата. У недостатку новца, преостаје само издржати и грејати се сопственим снагама. У Јапану је чак познат као начин лечења, трљање коже сувим пешкиром или другом тканином. То је народни лек за јачање имунитета који се проширио током Другог светског рата и остао популаран до 1980. г.
Данас, уместо трљања сувим пешкиром, уобичајено је да се загрејете трљањем руку, као при читању будистичких сутри. Ако се нађете зими у Јапану, можете видети како Јапанци трљају руке, док чекају зелено светло на семафору.
Кварцна грејалица - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
ЕКОНОМИЈА
У Немачкој помама за грејалицама и стручњацима за уштеду енергије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала