- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Турска изводи операцију у Сирији јер Русија није испунила своју обавезу

© AP Photo / Burhan Ozbilici)Турски ловци
Турски ловци - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Турска је извела ваздушну операцију у Сирији и Ираку због „одбијања“ Русије да испуни обећање да ће курдске јединице бити повучене са границе републике, рекао је председник Реџеп Тајип Ердоган у интервјуу турским новинарима у свом авиону по повратку из Катара.
"Упркос нашим, више пута поновљеним, упозорењима Русији, која је одговорна за "чишћење" северног Ирака и Сирије од терориста у складу са нашим споразумом из Сочија из 2019. године, Москва није испунила и одбија да испуни своју обавезу. Турска неће ћутати када је у питању тероризам и предузећемо мере ако они то не учине. Зато смо извели нападе и елиминисали 12 терористичких гнезда у Кобанију. Турска се неће суздржавати, ова антитерористичка операција ће се наставити и из ваздуха и са земље“, рекао је Ердоган, преноси „Дејли Сабах“.
Анкара је 9. октобра 2019. најавила покретање операције "Извор мира" у северној Сирији с циљем формирања тампон зона, која би требало да постане заштитни појас турске границе. Председници Русије и Турске су 22. октобра исте године на састанку у Сочију усвојили меморандум о заједничким акцијама за решавање ситуације на североистоку Арапске Републике. У складу са овим документом, руска војна полиција и сиријски граничари су 23. октобра ушли у области које се граниче са зоном безбедности од 30 километара коју формира Турска. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је 29. октобра саопштио да су Курди завршили повлачење својих оружаних јединица отуда, а 1. новембра руска и турска војска су започеле заједничке патроле источно од реке Еуфрат.
Војни авион Ф-16 турске војне авијације - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
СВЕТ
Турска покренула нову операцију на северу Сирије и Ирака - погођено 89 циљева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала