Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вода се приближава кућама на северу КиМ, ванредно у Новом Пазару, Тутину и Рашки

© Tanjug / DRAGAN NIKOLICЛим се излио на три локације
Лим се излио на три локације - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Услед обилних падавина, река Лим излила се на три локације у Пријепољу. Излиле су се реке и на подручју Рашке, Новог Пазара, Тутина, Пријепоља, на Косову и Метохији и на северу Црне Горе. На сливу Западне Мораве проглашена ванредна одбрана од поплава.
У Тутину се утопило двогодишње дете које је упало у реку. У том граду проглашена је ванредна ситуација, а у Новом Пазару, Рашкој, Пријепољу и на сливу Западне Мораве уведена је ванредна одбрана од поплава. У помоћ је стигла и Војска Србије.

На северу КиМ вода се приближава кућама

После обилних киша која је трајала више од два дана настале су поплаве услед набујалих река. На северу Косова и Метохије најтежа ситуација у општини Звечан где се у месту Јошевик излила река Јошаница и поплавила неколико објекта.
Захваљујући ангажовању Привременог органа општине Звечан, који функционише при српском систему, и уз употребу механизације Јавног комуналног предузећа као и помоћи ватрогасне јединице из Звечана ситуација је за сада под контролом, а након престанка кише очекује се санација штете.
Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је за Спутњик да су екипе на терену и да се прати ситуација која је настала услед поплава.
„Ангажоване су екипе Јавног комуналног предузећа а у помоћ нам је притекла и екипа ватрогасне јединице са својом механизацијом, уз њих су се укључили и грађани општине Звечан тако да заједнички успевамо да одржимо ситуацију под контролом. Надам се да ће се река повући ускоро у своје корито и да неће бити нових падавина како бисмо кренули у санацију штете“, изјавио је Тодосијевић који се са својим сарадницима налази на терену.
Ситуација је критична и у општини Лепосавић где прети изливање реке Ибар. Киша је непрестано падала више од 48 сати, сада тренутно нема падавина и грађани се надају да неће бити додатних изливања река.

На сливу Западне Мораве проглашена ванредна одбрана од поплава

Услед обилних падавина које су погодиле и град Чачак, дошло је до подизања нивоа река на територији града, а на сливу Западне Мораве проглашена је ванредна одбрана од поплава.
Према речима начелника Штаба за ванредне ситуације града Чачка, Братислава Зечевића, до изливања река није дошло и ситуација је стабилна.
Село Катрга, које је крајем августа делимично било поплављено изливањем локалним потока, сада нема проблема, јер се реаговало на време и могућа изливања су спречена.

Прати се водостај Лима

У Бродареву су поплављени спортски терени и водена стихија прети да угрози Ватрогасни дом, у Ивању се вода излила на локални пут који пролази уз обалу, док је у Залугу поплављено пољопривредно земљиште, пренела је Рина.
Због веома неповољне ситуације хитно је заседао Штаб за ванредне ситуације који је, како је рекао председник општине Владимир Бабић, донео одлуку да се забрани прелаз преко висећег моста, док се водостај Лима не врати у дозвољене границе.
"Забранили смо приступ спортским теренима ОРСИ. Забрањен је пролаз локалним путем уз обалу реке Лим у МЗ Ивање, а пратиће се водостај Лима на магистралом путу у месту Стругови.
У Шарампову ће бити настављено постављање запрека, а у Бродареву ће се пратити ситуација у околини Ватрогасног дома", навео је Бабић за Рину.

У Новом Пазару од јутрос стабилно, реке у коритима

Ситуација у Новом Пазару од јутрос је стабилна, водостај Рашке, Јошанице и Трнавице је висок, али су реке у коритима.
Координатор Кризног штаба Исмаил Дупљак рекао је за РТС да су се реке повукле у своја корита, али да се ситуација прати из часа у час.
"Ми смо у приправности, у сталној смо комуникацији са Сектором за ванредне ситуације и надамо се да даље неће бити проблема", рекао је Дупљак.
Према његовим речима, ЈКП "Водовод и канализација" ради са смањеним капацитетом, тако да виши делови града данас неће имати воду.
Основне и средње школе на територији града Новог Пазара данас не раде.
Водостај - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
ДРУШТВО
Ванредна одбрана од поплава у сливу Лима, Западне Мораве, Ибра, Велике Мораве, Дрине и Колубаре
Набујали Лим у Пријепољу - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
ДРУШТВО
Најтеже стање у Тутину, настрадало двогодишње дете /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала