- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Лане Јовановић: Да су се примењивали исти аршини као према Русији, Америка не би играла 50 година

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLМилан Лане Јовановић прославља гол против Немачке у групној фази Светског првенства у Јужноафричкој Републици 18. јуна 2010.
Милан Лане Јовановић прославља гол против Немачке у групној фази Светског првенства у Јужноафричкој Републици 18. јуна 2010. - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Милан Лане Јовановић, прослављени репрезентативац Србије, који је пресудио Немцима на Светском првенству у Јужној Африци 2010. године, верује да ће Орлови одлетети у нокаут фазу из Групе Г у конкуренцији са Бразилом, Швајцарском и Камеруном. У разговору за Спутњик Лане је рекао да му је жао нема Руса, осуђујући мешање политике у спорт.
Сви који прате фудбал никада вероватно неће заборавити антологијску сцену из Јужне Африке када је крилни нападач Србије после гола Немцима приликом прославе завршио у каналу.
Та прослава и победа над „панцерима“ (1:0) комотно могу раме уз раме. Спутњик је позвао некадашњег фудбалера Ливерпула, Стандарда из Лијежа, Андерлехта и Војводине, како би сазнао каква очекивања има од Пиксијеве чете на Мундијалу у Катару.
„Пролазимо групу, квалитетнији смо од Камеруна и Швајцарске, ту нема дилеме“, директно у мету ће Лане.
Скромни су на уводној конференцији били први голман Вања Милинковић-Савић и један од стубова одбране Стефан Митровић, а Лане подржава такав приступ.
„Апсолутно исправан став. Немамо разлога да будемо препотентни, нити имамо разлога да се плашимо било кога и да будемо превише респектабилни према било ком противнику. Мислим да је Португалија референца за сами европски и светски фудбалски врх и нека то буде тачка нашег самопоуздања и мера наше вредности“, каже Јовановић.
Први изазов је Бразил (24. новембар, 20 часова), има времена до дужника Швајцараца и непредвидивих Камерунаца.
Јовановић сматра да би ова Србија могла да учини оно што је пре 12 година учинила Антићева Србија у Јоханезбургу и да нокаутира једног од главних фаворита.
„Било би лепо да сваку велику утакмицу добијемо и да то буде много чешће. Заиста имамо потенцијал за тако нешто. Годинама не успевамо да искажемо свој пуни потенцијал на репрезентативном плану. Оно што је ова генерација презентовала у последње две године је заиста охрабрујуће. Ово је један од најпродуктивнијих периода репрезентације Србије, а Бразил је рањив“, истиче Лане и додатно појашњава ово „рањиви“:
© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICАлександар Митровић и Душан Влаховић
Александар Митровић и Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Александар Митровић и Душан Влаховић
„Офанзивно они могу свакој репрезентацији да направе проблем, с тим што нису перфектни у свим линијама. Несумњиво да је тешко играти против Бразилаца који имају много квалитета, али поседују и одређене слабости. То је сасвим сигурно. Рањиви су у одбрани и не мислим да су екипа којој не можемо да се супротставимо. Видело се то у пријатељском мечу против Кореје. Србија има озбиљан нападачки арсенал и то би могао да буде проблем за Бразил“, оптимиста је наш саговорник.
Мундијал у Катару је први у арапској земљи, а Лане поводом тога каже:
„Ја гледам позитивно на то што је Мундијал у Катару. Фудбал је одавно превазишао формат само спорта. Фудбал је сада и бизнис, једна од водећих економија света. Зашто не би могао да доживи популаризацију у арапском свету? Тамо где су људи вољни да улажу у инфраструктуру.
За крај разговора са Јовановићем оставили смо питање у вези са Русијом и чињеницом да јој је због ситуације у Украјини онемогућено да буду актери Мундијала.
Што се Русије тиче, жао ми је. Спортисти су лишени могућности да учествују, што је увек и дефакто умешана политика и можда чак и креира одређене процесе у спорту. То ми је изузетно криво, посебно што уколико би исти критеријум био примењен, можда Америка не би требало последњих 50 година да учествује ни на једном такмичењу пошто ратују перманентно на свим меридијанима, а не сносе последице. Ја се залажем за мир у свету, апсолутно сам против било каквог рата, али желим једнаке стандарде за све“, завршио је разговор за Спутњик Милан Лане Јовановић.
Гост у емисији Миљанов корнер недавно је био српски репрезентативац Филип Ђуричић.
Мирослав Ћиро Блажевић - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Катар 2022
ЕКСКЛУЗИВНО Прогноза великог Ћире Блажевића за пласман Србије на Мундијалу
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Катар 2022
Центаршут за Дарка Ковачевића – само на Спутњику: „Зашто да не победимо Бразил?“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала