- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Центаршут за Дарка Ковачевића – само на Спутњику: „Зашто да не победимо Бразил?“

© Фото : Фудбалски савез СрбијеДарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Легендарни српски нападач Дарко Ковачевић рекао је у ексклузивном разговору за Спутњик да 100 одсто верује да ће Србија проћи групу на Мундијалу. Актер Светског првенства у Француској 1998. године, истиче да је срећа битан фактор на турнирском такмичењу, али да су је Пикси и његови ученици заслужили и верује да су кадри да направе велики резултат.
Током Светског фудбалског првенства у Катару специјални сарадник Спутњик спорта биће Дарко Ковачевић, легендарни српски фудбалер и учесник Мундијала у Француској 1998. године, кроз рубрику „Центаршут за Дарка Ковачевића“.
Пречка коју је погодио Пеђа Мијатовић пре 24 године, испречила се „плавима“ на путу ка највећем успеху националног тима на Мундијалу, а Ковачевић је објаснио да је турнирском формату, управо срећа та која прави разлику.
„Ја увек говорим да је потребна та нека фудбалска срећа. Поготово на таквим турнирима, када прођеш групу. Да смо добили Немце у Француској били бисмо први у групи и ишли бисмо на Мексико. Могли смо да будемо у полуфиналу. Потребна је та фудбалска срећа. Момци су засужили да се нађу на Мундијалу, како играју и како се односе према националном тиму. Дуго нисмо ништа направили, тако да сада очекујем добар резултат“, истакао је Ковачевић који ће бити колумниста Спутњика из Атине, одакле ће пратити Мундијал, а ви ћете све то моћи да читате у рубрици „Центаршут за Дарка Ковачевића“.
Србија је била лош гост и напунила је мрежу Бахреина у Манами (5:1), а оно што радује јесте повратак Душана Влаховића који је постигао гол и уписао две асистенције.
Радује и форма оспораваног капитена Душана Тадића којег Холанђани константно критикују. Два гола „српске десетке“ и луцидна асистенција, за велика очекивања јавности, као и нашег саговорника Дарка Ковачевића.
„Добро је што су се распуцали, само што треба бити реалан. Бахреин је Бахреин, а Бразил је Бразил. Тако да, сад у четвртак почиње оно право, једно јако такмичење. Битно је само да наставимо у том ритму. Види се да играчи уживају када играју. Повратак Влаховића свакако да радује, било је само питање тренутка када ће да се врати. Ја сам бар стекао такав утисак читајући штампу, видео сам да је у тренажном процесу. Жељан је игре и голова, то се види и желимо сви да настави да игра као у Јувентусу и репрезентацији. Што се тиче Тадића, он је вођа ове генерације. Самим тим, има одговорност да води ове момке. Има 33 године, траку око руке, а његово знање фудбалско се не доводи у питање. Подигао је форму у правом тренутку, што је јако битно за почетак Мундијала. Дао је леп гол из слободног ударца, лепо дели лопте саиграчима. Најбитније је да се он осећа добро јер је вођа генерације“, каже Дарко.
Већ на старту Светског првенства Пиксијеви храбри и поносни Орлови ће имати најтежег ривала - Бразилa (24. новембар, 20 часова), али Ковачевића то не брине. Напротив! Он очекује да и из те утакмице може да се изађе високо подигнуте главе.
„Сигурно да је Бразил најтежа препрека јер је кандидат за освајање Светског првенства. Пикси је својим изјавама усадио играчима како треба да се понашају и они су то прихватили и показали кроз квалификације за Мундијал и у Лиги нација. Играли смо нападачки фудбал, ишли увек на гол више. Сигуран сам да ће тако изаћи на терен и против Бразила. Па, ако буду бољи од нас, капа доле. Честитамо, и готово. Играо си против првака света и фаворита за освајaње Мундијала. Сигурно је да имамо шансе јер поседујемо квалитет. Е сад, какав ћемо дан да имамо, зависи од пуно фактора, истиче Ковачевић.
Некадашњи ас Јувентуса, Лација, Реал Сосијеада и Црвене звезде не сматра да пролаз треба тражити против Камеруна и Швајцарске.
„Свака утакмица значи. Дај Боже да победимо Бразил и да кренемо са победом. Зашто не можемо да победимо Бразил? Битно је да узмемо што више бодова и да будемо међу две екипе које иду даље из групе“, јасан је бивши репрезентативац Југославије и спортски директор ФСС.
На питање да ли верује да ће се то и догодити и да ће Србија изборити пласман у нокаут фазу, Ковачевић нема дилему:
Ма, 100 одсто сам сигуран да пролазимо групу. Дуго ништа нисмо урадили на великим такмичењима и зато верујем да сада то може да се догоди“.
Атмосфера у табору Србије је фантастична, а сви очекују да ће „тачка усијања“ бити меч са Швајцарском. Оно што је добро јесте што је Пикси забранио играчима реч „освета“ због свега оног што се догодило пре четири године у Русији.
„Направио је Пикси атмосферу, сви су задовољни и то је најбитније. Изабрао је праве момке, 26 играча који су заслужили да буду на Мундијалу и први пут се догодило да нико није питао ништа око тога ко је и зашто на списку. Сигуран сам да су момци заборавили оно што се догодило у Русији против Швајцарске. То им није ни у малом мозгу. То су заборавили, то нема везе са везом“, закључио је Дарко Ковачевић, који ће наредних месец дана писати за вас, а то ћете моћи ексклузивно да читате на Спутњику.
Гост емисије Миљанов корнер пред сам пут на Мундијал у Катару био је српски репрезентативац Филип Ђуричић.
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Катар 2022
Степијева контра поново на Спутњику: Не освета, победа!
Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Катар 2022
Митровић обрадовао нацију: Спреман сам, брига ме за Бразилце! /видео/
Капитен Белгије Еден Азар и председник ФИФА Ђани Инфантино - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Катар 2022
Жестоке изјаве првог човека ФИФА: Запад је лицемеран!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала