Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министар одбране: Ако Вучић нареди, војска је спремна да заштити Србе на Косову

© Sputnik / Лола Ђорђевић Министар одбране Србије Милош Вучевић
 Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Министар одбране Милош Вучевић изјавио је поводом састанка председника Србије Александра Вучића и премијером Косова Аљбином Куртија у Бриселу, да није оптимиста, али да су преговори колико год били дуги и исцрпљујући боље решење од конфликта.
"Нисам оптимиста. Ми смо дочекали Аранђеловдан као последњи дан пре него што Приштина почне да пише казне због таблица. Што значи ако дође до одлагања одлуке Приштине? Ми ћемо мислити да смо мало одахнули, али ако смо ми као Србија пристали да се то одложи десет месеци, а да се после 10 месеци имплеметира, нема успеха. Оно што би требало да се уради јесте да се суспендује одлука Приштине на 10 месеци, а да се у међувремену нађе решење које је прихватљиво за обе стране. Ситуација је ужасно тешка за нас", оценио је министар и додао да нико не жели ескалацију на терену, али да је, како каже, од човека попут Аљбина Куртија све могуће очекивати.
Вучевић истиче да је безбедносна ситуација забрињавјућа .

"Само ако га неко потапше у стању је свашта да уради. Безбедносна ситуација је забрињавајућа. Не дешава се ништа што нарушава безбедност Срба, али атмосфера је толико напета и запаљива, да када би неко запалио шибицу, горео би ваздух. Једино о чему они хоће да разговарају јесте потпуна нормализација односа, а то практично значи признање", рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је додао да је председник Вучић у посебно незавидној ситуацији.
"Не бих био у кожи Александра Вучића, јер многи навијају да се он саплете на питању Косова на један или други начин. Или да кажу да је издајник, или да кажу повео нас је у сукобе, свађу или не дај Боже ратове", констатовао је Вучевић.
Министар је истакао да ће војска поступати у складу са наредбама председника Вучића.

"Уколико председник Србије нареди војска ће предузети све мере да заштити Србе на Косову и Метохији. Не знам шта друго да вам кажем, осим ако нећете да се понове неки нови Бљесак и Олуја. Или мислите да ми у Новом Саду и Београду треба се повучемо у кафиће и удобно гледамо светско првенство у фудбалу. Ови што се јуначе у кафани и кажу да треба да ратујемо сразмерно броју попијених чаша, отрезнили би се већ код Куршумлије и рекли терај у рикверц". каже Вучевић.

Министар одбране сматра да су преговори колико год били дуги и исцрпљујући боље решење од конфликта.
"Мислим да је боље да 1.000 дана и сати разговарамо и гледамо смркнута лица преговарача, него да проведемо 1 сат у рововима. Наш маневарски простор је јако сужен, али било би добро да се од Србије не тражи да покаже све карте унапред и да не покажемо шта ћемо радити под свим околностима. Да не кажемо за шта је војска Србије спремна и какав ми имамо разређен сценарио за план А, Б , Ц, и тд. Разматрају се све опције али радимо на томе да се разговор настави. Мислим да никоме није до конфликта", тврди Вучевић.
Он је додао да се заборавља да нису у питању само таблице.

"Они су изградили четири војне базе на северу за специјалне војне јединице које су изграђене супротно бриселском споразуму и позициониране на стратешким местима. Оно што је додатно забрињавајуће јесте да је у току трансформација косовских снага безбедности у косовске оружане снаге. Они праве војску на косову. Када питате НАТО пакт да ли то подржавају они кажу не подржавамо, али неке чланице НАТО пакта кроз билетаралну сарадњу учествују у томе. За мене је пар екселанс кукавичлук чекати да Вучић реши питање Косова јер то ниједан владар у српској историји није успео да реши", оценио је Вучевић.

По питању разматрања поновног увођења обавезног војног рока, Вучевић је изјавио да војска тренутно ради на темељној анализи на основу које ће се донети одлука да ли ће се и када вратити војни рок, преноси Косово онлајн.
"Војска Србије води темељну анализу која треба да утврди да ли постоји политичка воља за таквом одлуком. У овом тренутку нисмо фокусирани на то јер је проблем Косова и Метохије приоритет. Ако би се и враћао војни рок сигурно би трајао краће него раније", казао је Вучевић.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СРБИЈА
Спутњику потврђено: Србији понуђено неприхватљиво решење у Бриселу – нема договора
Вучић игра шах у Бриселу док чека на преговоре - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СРБИЈА
У Бриселу почела још једна билатерала Приштине са званичницима ЕУ - док чека, Вучић игра шах
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала