Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Бриселу почела још једна билатерала Приштине са званичницима ЕУ - док чека, Вучић игра шах

© Фото : Инстаграм/buducnostsrbijeavVeВучић игра шах у Бриселу док чека на преговоре
Вучић игра шах у Бриселу док чека на преговоре - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
У Бриселу се одржава хитан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине. Након вишесатног заједничког састанка званичника ЕУ са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених пришитнских инситуција Аљбином Куртијем, у току је још један билатерални састанак представника ЕУ са приштинском делегацијом.
"Док чекамо завршетак билатерале између Приштине и Брисела...", написао је Вучић на друштвеним мрежама уз фотографију на којој се види да игра шах, чекајући на исход покушаја Брисела да постигне договор са Куртијем.
Иначе, трилатерални састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са Вучићем и Куртијем, почео је око 10 часова и трајао је више од четири сата.
Борељ и Лајчак претходно су одржали одвојене састанке са Вучићем и Куртијем.
Хитан састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине одржава се на позив Бореља, а у фокусу је проналажење излаза из актуелне кризе на КиМ.

"У фокусу хитног састанка биће проналажење излаза из актуелне кризе и избегавање било какве даље ескалације и тензија на терену, са акцентом на регистарске таблице и повратак косовских Срба у косовске институције", наведено је раније у саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).

Како је најављено, Борељ би након заједничког састанка, требало да се обрати новинарима.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СРБИЈА
Спутњику потврђено: Србији понуђено неприхватљиво решење у Бриселу – нема договора
Борељ је синоћ поручио да је потребно престати са решавањем кризних ситуација и напредовати ка нормализацији односа.
"Потребна нам је деескалација ситуације, да престанемо да сталним кризним менаџментом и почнемо да напредујемо ка нормализацији односа", навео је на Твитеру.
До састанка долази у време када Приштина намерава да почне да спроводи другу фазу плана о регистарским таблицама, а која подразумева новчано кажњавање оних који нису пререгистровали возила на РКС таблице.
Тзв. косовска полиција саопштила је у међувремену да ће са изрицањем новчаних казни уместо опомена власницима са српским регистарским таблицама почети од 22. новембра, а не, како је раније најављено од данас.
САД и ЕУ у више наврата су позвали Приштину да одложи примену одлуке о регистарским таблицама, а заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар у изјави за Танјуг изразио је наду да ће Београд и Приштина постићи договор у наредним данима како би се стишале напетости на северу КиМ.
Председник Србије Александар Вучић рекао је уочи одласка у Брисел да није оптимиста у погледу постизања договора.
Он је у недељу потврдио да ће отпутовати у Брисел на данашњи састанак, али је истакао да путује не зато што мисли да може да се направи неки договор, већ зато што не жели да пружи разлог да се каже да Србије не жели да учествује.
Вучић је рекао да мир на КиМ зависи од међународне заједнице и од тога да ли ће она извршити притисак на Приштину.
На констатацију да Стејт департмент и Борељ позивају Куртија да одложи одлуку и на питање шта мисли да ће се догодити, Вучић је одговорио:
"Не мислим ништа. Да је хтео да одложи одлуку, одложио би раније".
Он је навео да Срби са Косова и Метохије неће прихватити кажњавање због таблица и истакао да уколико у спровођењу пререгистрације возила буду учествовале и специјалне јединице косовске полиције, "биће пакао на терену".
Графити Бригада Север у Северној Митровици који позивају на отпор  - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
СРБИЈА
Полиција у Приштини: Изрицање новчаних казни за таблице од уторка
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
СРБИЈА
Вучић описао немачко-француски предлог: Везали су нам руке за ринг и рекли - ај' сад се бори
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
СРБИЈА
Борељ се огласио уочи састанка са Вучићем и Куртијем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала