- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Њујорк тајмс“ потврдио аутентичност снимака стрељања руских заробљеника у Макејевки

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаПрипадници руских снага у зони специјалне војне операције
Припадници руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Амерички лист „Њујорк тајмс“ објавио је да је потврдио аутентичност видео-снимака са места стрељања руских ратних заробљеника у Макејевки.
На снимцима за које је Њујорк тајмс потврдио да су аутентични, нуди се редак увид на један од многих ужасавајућих тренутака рата. Аутори материјала такође напомињу да су упоредили видео-снимке са сателитским снимцима и дошли до закључка да су снимљени у Макејевки.
Медицински саветник организације Лекари за људска права Рохини Хар је у разговору за „Њујорк тамс“ рекао да локве крви забележене на снимку указују да „није учињен никакав напор да се (затвореници) подигну или да им се помогне“. Истовремено, како је приметио Хар, руски војници су лежали на земљи, очигледно ненаоружани, руке су им биле или испружене или иза глава.
„Они се сматрају неспособнима за борбу – фактички, ратним заробљеницима“, оценио је Хар.
Лист даље наводи да је стручњак за ратне злочине Ива Вукушић изјавила „да ће тужилац Међународног кривичног суда вероватно размотрити ову епизоду, с обзиром на количину пажње која је привукла“. Према њеним речима, за истрагу ће бити потребно да се обиђе место стрељања како би се утврдило ко се где налазио и прикупити чауре. Осим тога, потребно је да се спроведу патолошка и форензичка испитивања, као и да се проуче дејства украјинске војске након пуцњаве, објаснила је Вукушићева.
Она је нагласила да украјинске власти имају прилику да спроведу истрагу и позвала их да отворено поделе своје налазе.
Снимак на којем се види како украјински војници стрељају Русе који су се предали и леже на земљи појавио се на интернету у петак. Према речима председника руског Савета за људска права Валерија Фадејева, то се догодило у Макејевки. Фадејев је овај инцидент назвао демонстративним изазивачким злочином и рекао да ће захтевати међународну истрагу. Савет ће овај видео послати Канцеларији високог комесара УН за људска права, ОЕБС-у, Савету Европе, организацији Амнести интернешенел, Међународном комитету Црвеног крста и другим организацијама.
У Русији је Истражни комитет већ покренуо истрагу о овом инциденту.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Специјална операција у Украјини
Суд УН: Украјинска војска извршила ратне злочине над руским ратним заробљеницима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала