- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници открили како да се млади заштите од зависности од интернета

CC0 / Pixabay / Друштвене мреже
Друштвене мреже - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Научници Московског државног психолошко-педагошког универзитета (МГППУ) су показали да активна и свесна позиција младих помаже у одабиру корисног садржаја на мрежама и промовише њихову професионалну самоидентичност.
У модерном свету је развој омладине незамислив без интернета, наводе научници МГППУ-а. Природа коришћења ове мреже, заинтересованост за одређене садржаје утиче на адолесценте и младе, укључујући и њихов избор професије.
Према речима експерата, веома је важно да се изуче фактори, који омогућавају да се на конструктиван начин користи интернет у циљу обучавања и развоја. Такође је важно и да се схвати, шта доводи до такозване проблематичне употребе интернета: избегавања и одлагања решавања стварних проблема, као и од емоционалне зависности од реакција на друштвеним мрежама.
У истраживању је показано, да је активно интересовање и смислен, и информисан приступ младих према наставним активностима најбоља заштита од проблематичне употребе интернета. Таква позиција омогућава младима да проводе оптимално време на интернету и да мање зависе од догађаја на друштвеним мрежама.
„Нажалост, често родитељи и наставници подржавају склоност ученика да испуне све спољне захтеве. Ово појачава објектно-пасивни и подређени положај и не промовише аутономију ученика, нити њихово активно проналажење у друштвеном животу“, рекла је декан факултета „Консултативне и клиничке психологије“ Ала Холмогорова.
Склоност младих према прекомерној послушности и њихово све веће ослањање на спољне оцене повећавају ризик од изложености различитим врстама манипулација којима је испуњен интернет простор, додала је Холмогорова.
Субјективна позиција је важна и за развој професионалне самоидентичности, сматрају експерти. Зато је неопходно да наставници и родитељи науче како да пружају подршку младима у самосталној потражњи начина за решавање проблема и у формирању сопствених погледа. Сарадници МГППУ раде на развоју рефлексно-активистичког приступа тешкоћама у учењу, који има за циљ да помогне педагозима и родитељима да пруже ефикасну помоћ младима у јачању њихових субјективних позиција.
У овој фази научници имају задатак да реализују посебна истраживања за различите узрасте и правце учења.
Резултати истраживања су објављени у научном часопису „Психолошка наука и образовање“.
Напад интернет вируса на компјутерску мрежу - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Направљен чип који може да пренесе цео светски интернет саобраћај у секунди
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала