Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скандалозан НАТО извештај против Србије и Русије – Шпанија уздржана због лажне државе Косово

© AFP 2023 / Armend NimaniВојник Кфора и НАТО застава у Приштини
Војник Кфора и НАТО застава у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
„Косово је држава, а Русија отвара нови фронт у региону“ – пише у извештају о Западном Балкану који је сачинио Микал Шерба, пољски известилац Комитета НАТО за безбедност и економију Парламентарне скупштине НАТО-а.
Тај извештај, под радним називом „Западни Балкан – руски рат у Украјини и стални изазови региона“, предложен је на 68. заседању ове скупштине у Мадриду од 18. до 21. новембра.
Владимир Ђукановић шеф српске делегације Парламентарне Скупштине НАТО каже да то тело још није званично одобрило извештај о Западном Балкану:
„Бар ми нисмо о томе обавештени нити је такав извештај пласиран на сајту НАТО-а“, каже Ђукановић за Спутњик,

Приштина не говори истину

Он је тако демантовао писање приштинске штампе по којој је извештај о Западном Балкану одобрен, а да су све примедбе српске делегације занемарене.
„Иако немамо право гласа јер нисмо члан НАТО-а ми смо ипак указали на бројне нелогичности које су пласиране у том извештају. На пример, изнели смо да Косово не може да буде представљено као држава нити земља већ као статусно неутрална територија као што иначе НАТО и третира КиМ. Шпанска делегација је била уздржана приликом гласања за тај извештај,“ напомиње Ђукановић.
Наш саговорник каже да је поред свих нелогичности, пољски известилац Шерба навео и низ бесмислица.
„Рецимо, он Руски хуманитарни центар у Нишу третира у том извештају као руски шпијунски центар и ми смо им указали да је то Центар за ванредне ситуације који нам је много помогао током елементарних непогода и да то нема никакве везе са таквим глупостима које су навели,“ истиче Ђукановић.

Замерају сарадњу са руском црквом

По његовим речима у извештају су се нашле и замерке око религиозних питања али и регионалних.
„Замерили су Српској православној цркви зато што има сарадњу са Руском црквом као и да је уз сарадњу Србије вршен државни удар у Црној Гори. Ми смо указали да СПЦ сарађује и са грчком црквом, али и да нам није јасно по којој се то логици врше ти државни удари о којима је написано, а напослетку смо поставили и питање по ком то ставу Србија не може да има односе са Србима ван Србије, што би требало да буде сасвим природно,“ додаје Ђукановић.
По његовим речима, известилац је сам обећао да ће узети у обзир наше примедбе посебно оне које се тичу статусне неутралности Косова, што је Албанцима нарочито засметало.
„Мислим да ће он то исправити. Још немамо коначну верзију али у сваком случају, Шпанија је била уздржана, а британска посланица је указала да о томе мора да се види рачуна, тако да то што су у Приштини објавили није тачно,“ каже Ђукановић.
Албанци изнели нетачне податке
Ђукановић додаје да је представник косовских Албанаца изнео нетачан податак да је 117 држава признало у УН-у Косово иако је тај број испод 100.
„Тако да ће они морати овај извештај да ускладе са нашим примедбама јер се увек на овим седницама Косово третирало као статусно неутрална територија и то се уопште није доводило у питање. По први пут је пољски известилац из чиста мира тако нешто написао у извештају али надам се да је у питању био само пропуст,“ закључује Ђукановић.
Он каже да извештаји оваквог типа нису толико битни и да се сваке године у тим папирима провлачи политика одређене групе НАТО парламентараца.
Иначе, у нацрту извештаја је наведено и да би НАТО требало да размотри јачање свог војног присуства на Западном Балкану како би одвратио агресију и насиље у тренутку екстремне међународне напетости. Да треба послати снажан сигнал да стабилност региона остаје витални интерес трансатлантске заједнице и самог региона и да Русији и њеним заступницима неће бити дозвољено да дестабилизују овај важан део Европе. Нацрт извештаја броји 30 страна, а сачињен је на основу отворених и цитираних медијских и јавних извора.
Наводи се и да је Косово јасно ставило до знања своју жељу да се придружи НАТО-у али због чињенице да четири земље чланице НАТО-а нису признале Косово као суверену земљу, разматрање могућег чланства тренутно је искључено.

Шта кажу о Србији?

Србија је апострофирана „као добар сарадник са НАТО алијансом“, али да прави проблеми и даље постоје јер су се „бивши помоћници Слободана Милошевића вратили на власт“. Такође се истиче да ће ангажовање САД у региону вероватно продубити због, како су навели и, „руске агресије на Украјину“.
„У Вашингтону и другде постоји забринутост да би Москва могла бити у искушењу да тајно отвори други фронт на Западном Балкану... Играно је на ову карту и раније, радећи на слабљењу Црне Горе након уласка у Алијансу и сталним заоштравањем тензија између Срба и Косовара и Срба и Бошњака“, закључује се у скандалозном документу.
Парламентарна скупштина НАТО-а окупља 288 парламентараца из 30 чланица и 21 партнера Алијансе.
Косовска скупштина огласила се у недељу у наводећи да је парламентарна скупштина НАТО-а одобрила извештај о Западном Балкану.
Гувернер Висконсина Скот Вокер држи мапу Косова - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2017
Изазов за безбедност Србије: Америка тера Балкан од Русије, а Косово гура у НАТО
Џим Џатрас - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
СРБИЈА
ЕКСКЛУЗИВНО Бивши дипломата САД: Кад НАТО изгуби у Украјини, Србе на Косову чека светлија будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала