- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суд у Пољској укинуо новчану казну „Гаспрому“ у висини од седам милијарди долара

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Пољски суд за заштиту конкуренције и права потрошача поништио је у понедељак одлуку пољског антимонополског регулатора који је новчано казнио "Гаспром" и пет европских компанија „Енџи енерџи“, „Унипер“, ОМВ, „Шел“ и „Винтершел“ које учествују у пројекту "Северни ток 2".

„Компаније су се жалиле на одлуку о новчаним казнама. Суд за конкуренцију и заштиту потрошача је поништио одлуку од 21. новембра 2022. године“, наводи се у саопштењу пољског антимонополског регулатора.

Против руске компаније је покренут поступак у мају 2018. године, а казне су одређене након две године. Фирме су оптужене за оснивање компаније која је одговорна за изградњу и експлоатацију гасовода „Северни тока 2“, без сагласности антимонополског регулатора.
Пољски регулатор је изјавио да има намеру да уложи жалбу на ову одлуку.

„Изненађени смо одлуком суда за заштиту конкуренције и потрошача. Суд је донео одлуку да је, упркос прикупљеним доказима, важно проценити да ли је формално основано заједничко предузеће, изјавио је директор УОКИК.

Он је појаснио, да фирме, након закључка суда, нису основале заједничку компанију, а „процена последица по економију, као и то да ли су покушали да заобиђу закон, остаје изван компетенција регулатора“.
Пољски антимонополски регулатор (УОКИК) је 2020. године казнио „Гаспром“ сумом од 7,6 милијарди долара због „Северног тока 2“, а европске партнере у пројекту са 61 милионом долара.
Гасовод Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
РУСИЈА
„Гаспром“: Стање на енергетском тржишту све горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала