- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

СБУ изводи контраобавештајне активности на територији Кијевско-печерске лавре; Реаговала РПЦ /фото/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Украјинска служба безбедности (СБУ) саопштила је да на територији Кијевско-печерске лавре спроводи контраобавештајне активности. Руска православна црква назвала је ове акције СБУ – застрашивањем.

„СБУ спроводи контраобавештајне активности на територији Кијевско-печерске лавре. Ове активности се изводе заједно са националном полицијом и националном гардом у оквиру системског рада СБУ у циљу спречавања субверзивних активности руских специјалних служби у Украјини“, наводи се на Телеграм каналу СБУ.

Такође се наводи да се активности, конкретно, изводе „ради провере података да се просторије Украјинске православне цркве користе за скривање саботажно-извиђачких група, страних држављана, складиштење оружја и т.д, као и заштите становништва од провокација и терористичких аката, провере лица на територији лавре у вези са њиховом умешаношћу у незаконите радње“.
Регионална служба украјинске службе безбедности саопштила је да СБУ поред „контраобавештајних активности“ у Кијевско-печерској лаври, обавља претрес два манастира и у Сарњенској епархији канонске УПЦ у Ровњенској области на западу Украјине.

Реаговање РПЦ

Председник Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима Московске патријаршије Владимир Легојда назвао је мотиве претреса Кијевско-печерске лавре које је објавила СБУ апсурдним и истакао да у манастиру нема никаквог оружја.
Легојда је нагласио да акције СБУ имају за циљ застрашивање и са жаљењем констатовао да се опет неће огласити нико из међународних организација, које би требало да на сва звона говоре о недопустивости оваквих притисака.
Претходно је украјинско интернет издање „Страна.уа“ објавило да СБУ „врши претрес“ на териорији Кијевско-печерске лавре.
Подсетимо, СБУ је 13. новембра покренула кривични поступак због црквених песама о Русији током богослужења у једном у храмова лавре.
Кијевско-печерска лавра је најстарији манастир у данашњој Украјини и један од првих манастира Кијевске Русије. Налази се на листи УНЕСКО. Основана је у 11. веку. У овом тренутку површина територија лавре премашује 20 хектара.
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
РУСИЈА
Патријарх Кирил: Опасности данашњице угрожавају постојање Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала