- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ледоломац „Урал“ ушао у састав руске флоте /видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПоринуће нуклеарног ледоломца "Урал" у Санкт Петербургу
Поринуће нуклеарног ледоломца Урал у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
На ледоломцу на нуклеарни погон „Урал“ подигнута је државна застава Русије. Тиме је брод званично постао део руске флоте. На истој церемонији поринут је нуклеарни ледоломац „Јакутија“.
Свечана церемонија одржана је у Санкт Петербургу, где су бродови и изграђени. У церемонији је учествовао председник Русије Владимир Путин путем видео-везе.
Значај Северног морског пута вишеструко ће се повећати и, генерално, развој северних региона ће у великој мери обезбедити будућност Русије, изјавио је руски председник на церемонији.
Путин је честитао свима који остварују овако важне резултате за земљу у развоју ледоломачке флоте и Северног морског пута.
„Не говорим сада о развоју Арктика, не говорим о томе да ће развој северних региона у великој мери обезбедити будућност наше земље. Само развој ове руте, посебно с обзиром на промене климе, изузетно је важан за нашу земљу већ сада, а у блиској будућности ће се овај значај вишеструко повећати“, истакао је руски лидер.
Путин је навео да се сви рокови за изградњу и пуштање у рад ледоломаца морају строго поштовати.
„Желим да истакнем да се морају строго поштовати наведени рокови и темпо рада. Сигуран сам да ће тако и бити, рачунам на усклађеност свих специјалиста, подизвођача, предузећа и научних колектива“, наложио је Путин.
Он је скренуо пажњу на то да ће према плану нуклеарни ледоломац пројекта 22220 „Урал“ почети да извршава задатке већ у децембру ове године, а ледоломац „Јакутија“ би требало да буде предат флоти крајем 2024. године. Испорука још једног брода из ове серије – „Чукотке“ – планирана је за 2026. годину. Осим тога, у бродоградилишту „Звезда“ на Далеком истоку 2027. године требало би да буде завршена изградња супермоћног ледоломца на нуклеарни погон „Русија“, додао је председник, напомињући да у свету нема других таквих бродова.
Нови универзални нуклеарни ледоломци пројекта 22220 граде се у Балтичком бродоградилишту по наруџбини „Росатома“ и највећи су и најмоћнији на свету. У оквиру пројекта, који се спроводи од 2013. године, биће направљено укупно пет бродова. Бродови „Арктик“ и „Сибир“ већ су ушли у састав руске нуклеарне флоте, а у току је изградња бродова „Јакутија“ и „Чукотка“.
„Урал“ је трећи (други серијски) брод овог пројекта. Водећи нуклеарни ледоломац пројекта – „Арктик“ – поринут је 2016. године. Наредне, 2017. године, одржано је свечано поринуће првог серијског брода пројекта – „Сибир“, а 2019. године поринут је „Урал“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала