- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Кина поставиле „златни рекорд“

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Уђи у базу фотографијаЗлатне полуге, Русија
Златне полуге, Русија - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Русија је повећала продају злата Кини – у октобру ове године Москва је продала Пекингу 2,16 тона злата у вредности од 124,3 милиона долара, што је рекорд у последњих шест година, саопштио је портал „РБК“, позивајући се на податке Главне царинске управе Кине.
Како се наводи, увоз руског злата у Кину у непрерађеном или полупрерађеном облику у октобру ове године удвостручио се у поређењу са истим периодом прошле године. Судећи по месечној статистици Кине, ово је највећа испорука злата у последњих шест година (од 2016.).
Реч је о сировом злату, укључујући злато пресвучено платином, као и о племенитом металу у полупроизводу или праху.
У периоду од јануара до октобра ове године Русија је извезла у Кину 5,72 тона злата вредног 329,9 милиона долара, што је скоро дупло више него у истом периоду 2021. године.
Упркос томе, Москва није међу главним добављачима овог племенитог метала за кинеско тржиште. На пример, за 10 месеци ове године Швајцарска је испоручила Кини злато у вредности од 26,5 милијарди долара, а Канада – у вредности од 9,7 милијарди долара, а Јужна Африка у вредности од 7,7 милијарди долара.
Према подацима руске Федералне царинске службе, у 2021. години Русија је испоручила 302,17 тона злата у различите земље, од чега је Кину испоручено свега 3,98 тона.
Након покретања руске специјалне војне операције у Украјини, поједине земље су прошириле санкције на увоз руског злата. Међу њима су САД, Велика Британија, Канада и Јапан.
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
РУСИЈА
„Припрема за зомби апокалипсу“: Земље света гомилају златне резерве због доминације америчке валуте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала