Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Амерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића - Sputnik Србија

УЖИВО Приштина: Кажњавање због таблица креће од уторка ујутру; Столтенберг: НАТО и Кфор остају будни

Пратите нас
У Бриселу је одржан још један састанак Београда и Приштине без договора. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ тражио да приштинска страна не примењује казне, а да српска страна не издаје нове таблице КМ. Вучић је поручио је да су пред Србијом тешки дани, а Борељ је на коференцији за медије прозвао Приштину после неуспелих разговора.
Приштина, с друге стране, поручује да нема одлагања и да ће косовска полиција од уторка од 8 ујутру почети да изриче новчане казне грађанима који имају аутомобиле са регистарским ознакама косовских градова које је издао српски МУП. Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности са информацијама о данашњим разговорима у Бриселу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
00:08 22.11.2022
Косовски министар позива на сарадњу: Спремни да обезбедимо ред
Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља позвао је вечерас грађане на сарадњу са приштинским институцијама и поручио да је косовска полиција спремна да обезбеди ред и безбедност широм Косова и Метохије, у сарадњи са међународним партнерима.
Свечља је на Фејсбуку* позвао грађане на сарадњу са представницима власти, полицијским службеницима, као и на показивање друштвене солидарности и интеракције са приштинским институцијама, тврдећи да су „законитост, поштовање и спровођење одлука“ владе прави и једини начин да се заштите институције, владавина права, ред и јавна безбедност.
Он тврди да су последње време појачани „видови и методе пропаганде и дезинформација“ које, како тврди, шире они који су наклоњени Београду како би се повећала несигурност грађана у покрајини, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
22:39 21.11.2022
Командант Кфора са приштинским министром полиције
Командант Кфора генерал-мајор Анђело Микеле Ристућа састао се вечерас са министром унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљом Свечљом, са којим је разговарао о актуелној ситуацији на Косову и тензијама због исхода разговора о издавање регистарских таблица.
Како се наводи у саопштењу Кфора, „командант је апеловао на све стране да избегавају било какве радње које би могле довести до погоршања ситуације“.
„Он је позвао стране да се понашају одговорно и активно учествују у одржавању безбедности. Истакао је да је важно избећи било какву поновну ескалацију, након тензија у августу“, пише у саопштењу.
Даље се наводи да генерал-мајор Анђело Микеле Ристућа остаје у блиском контакту са свим главним саговорницима, укључујући и команданта Еулекса, представнике институција на Косову и косовских безбедносних организација, као и начелника Војске Србије.
„Кфор остаје на опрезу и наставља да спроводи свој мандат УН, са свим својим расположивим капацитетима, за безбедно и безбедно окружење и слободу кретања за све људе на Косову, према Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године. Циљ мисије Кфор коју води НАТО је мир и безбедност на Косову. Кфор игра виталну улогу у обезбеђивању безбедности која омогућава дијалог. Командант Кфора је позвао стране да се уздрже од једностраних акција или реторике и спрече било какву даљу ескалацију тензија“, додаје се у саопштењу Кфора.
21:43 21.11.2022
Брнабић: Вучић показао да је Србији стало до мира, дијалога и стабилности
Премијерка Србије на Брнабић је рекла да је агенда председника Србије Александра Вучића данас у Бриселу била мир, стабилност, дијалог и фокус на просперитетну будућност Балкана и да је још једном показао колико нам је до тих принципа стало.
Она је на Твитеру навела да је Србија отворена за компромис и да ће томе остати посвећена.
21:42 21.11.2022
Борељ: Известио сам Столтенберга о разочаравајућем исходу састанка
Високи представник Европске уније за спољну политику Ђузеп Борељ каже да се ескалација на северу Косова мора избећи.
Он је на Твитеру навео да ЕУ и НАТО остају координисани и да Мисија Еулекса пажљиво прати ситуацију на терену.
21:41 21.11.2022
Османи: Борељ данас показао пристрасност, приклонио се Србији
Председница Косова Вјоса Османи реаговала је након изјаве високог представника Европске уније за спољну политику безбедност Ђузепе Бореља, оптуживши га за пристрасност, преноси Репортери.
Османи је рекла да Борељ "поштује основне принципе неутралности", уместо да оптужује Косово, споменуо би Србији било који од прекршених бриселских споразума"
20:54 21.11.2022
Дописник Спутњика: У косовоској Митровици мирно
20:23 21.11.2022
Косовска Митровица уочи почетка примене одлуке Приштине о кажњавању возача чији аутомобили немају тзв. РКС таблице - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СРБИЈА
Спутњик у Косовској Митровици: Каква је ситуација на северу КиМ /фото, видео/
19:49 21.11.2022
Генерални секретар НАТО о ситуацији на КиМ
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг огласио се поводом данашњих разговора у Бриселу. Он је на Твитеру написао да је разговарао са Жозепом Борељом и навео да су „разочарани што није било могуће решити спор у вези са регистарским таблицама“.
„Сада је време за одговорност и прагматична решења, ескалација мора бити избегнута. НАТО и Кфор остају будни“, написао је Столтенберг.
19:13 21.11.2022
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СРБИЈА
Вучић: Добили смо најновије обавештајне податке, ситуација на КиМ је на ивици сукоба
19:03 21.11.2022
Стано: Обојица сносе пуну одговорност за неуспех преговора
18:59 21.11.2022
Нема одлагања, Косовска полиција од сутра креће са кажњавањем због таблица
Косовска полиција ће од сутра почети да изриче новчане казне грађанима који имају аутомобиле са регистарским ознакама косовских градова које је издао српски МУП, преноси Индексонлине.
Плакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију - Sputnik Србија
Из Косовске полиције наводе да су "континуирано пратили сва дешавања и са оперативног аспекта вршили стручне процене у складу са којима је предузела неопходне, разумне и законите мере за спровођење закона и одлука државе".
"Према одлуци о регистарским таблицама до 21. новембра предвиђена је мера опомене, док ће након овог датума од 22. новембра Косовска полиција почети са спровођењем изрицање новчане казне према важећем законодавству, за коју се према процени и плану полиције очекује да почне током преподневне смене“, каже се у одговору Косовске полиције за Индексонлајн.
Казне од 150 евра ће бити изрицане возачима који нису пререгистровали возила на РКС таблице.
18:29 21.11.2022
Амбасадор Велике Британије у Приштини разочаран исходом дијалога у Бриселу
Амбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот изразио је разочарање што данас није постигнут никакав договор на састанку у Бриселу и упозорио да тренутна ситуација представља опасност по безбедност на КиМ.
Абот је на Фејсбуку оценио да је неопходно да се одмах постигне напредак у споразуму о нормализацији односа који би, како је навео, спорове око питања као што су регистарске таблице учинио непотребним, пренела је Коха.
"Тренутна ситуација представља опасност по безбедност и живот обичних људи на Косову и одвраћа пажњу владине мисије да побољша њихове животе. Све стране морају да избегавају акције које би могле да доведу до ескалације тензија или да изазову безбедносне претње", поручио је Абот .
18:21 21.11.2022
Косовска полиција у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СРБИЈА
Албански медији: Приштина наредила специјалцима да се спреме за полазак на север КиМ
18:18 21.11.2022
Новости: Колона од 40 возила Косовске полиције кренула ка Јарињу
Километарска колона од око 40 возила косовске полиције из правца Бајгоре креће се ка Лепосавићу, пишу Новсоти. Претпоставља се да је њихово крајње одредиште база на Јарињу.
Такође, на путном правцу од села Дрен ка новој бази у селу Јасеновик присутни специјалци на више локација. Реч је о потезу од Србице ка Зубином Потоку.
У међувремену у базу Белведер у Јужној Митровици стигли министри полиције и одбране Џељај Свечља и Арменд Мехај.
17:17 21.11.2022
Курти: Борељ одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа
Косовски премијер Аљбин Курти критиковао је високог представника ЕУ за спољну политику Ђузепе Бореља због тога што је како наводи "одустао од 23. марта 2023. године, датума који је био договорен као коначан за нормализацију односа Косова и Србије", преноси Коха.
Курти је рекао да је "ЕУ предложила да Косово не изриче казне за нелегалне регистарске таблице, да настави са укорима и да Србија више не издаје таблице са акронимима косовских градова".
„Наравно, за нас није прихватљиво ако то не прати оно чиме смо овде позвани, договор да се хитно обавежемо на коначни договор за пуну нормализацију односа. Рок је био март 2023. Дакле, долазимо овде у Брисел да се договоримо о новом путу за споразум пре марта 2023. Са жаљењем морам да кажем да су посредници, у овом случају Борељ, одустали од рока који је био март 2023. и из предлога ЕУ за нормализацију односа“, рекао је Курти.
Курти је рекао да је, када су се састали у Паризу у оквиру Мировног форума, Борељ рекао да предлог није француско-немачки већ ЕУ подржан од Француске и Немачке.
„У реду, онда ћемо то назвати и предлогом ЕУ. Међутим, данас са жаљењем кажем да је одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије“, рекао је Курти.
Кажем то са жаљењем, јер су они сами предложили март 2023, а са друге стране, предлог је из Европске уније.
17:02 21.11.2022
После вести из Брисела на северу појачана напетост међу Србима
После вести из Брисела да преговори око таблица нису успели и да је Аљбин Курти одбио све предлоге званичника ЕУ, а уочи најављене примене новчаних казни од сутра, у Северној Митровици и осталим градовима на северу ситуација је мирна, али изузетно напета, нарочито откако је почела да се спушта ноћ.
У Северној Митровици је вечерас присутно мање полиције Еулекс него претходних дана. Пешачких патрола нема, по неки џип кружи градским улицама, а на самом мосту који раздваја Северну и Јужну Митровици налази се само једно возило италијанских карабињера.
Вечерас на северу Косова много грађана слави Аранђеловдан, али људи су у страху шта ће их чекати на повратку са славља и да ли ће бити непријатности од стране косовских специјалаца с обзиром на вести албанских медија да је повећано присуство на северу, као и да ће од поноћи почети са применом друге фазе одлуке о пререгистрацији, којом је предвиђено новчано кажњавање, преноси Косово онлајн.
16:46 21.11.2022
Хоће ли Запад ишта понудити Србији или је француско-немачки предлог закуцан? Ко стварно стоји иза Куртија? О овим и другим актуелним питањима погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
16:44 21.11.2022
ЦИК Косова разматра продужење рока за пријаву странака за учешће на изборима
Централна изборна комисија тзв. Косова саопштила је да је у току разматрање захтев за продужетак рока за пријаву странака за учешће на ванредним изборима за градоначелнике у општинама на северу Косова и Метохије.
Како је изјавио портпарол ЦИК Ваљмир Ељези разговара се о промени неких рокова за изборе на северу Косова.
„Обавештавам вас да се решава питање промене неких рокова, укључујући рок за подношење захтева за учешће на изборима о чему ћемо вас благовремено обавестити“, рекао је Ељези.
Он је потврдио да се до сада само једна грађанска иницијатива пријавила за учешће на изборима који су заказани за децембар.
„Политички субјект „Грађанска иницијатива Митровица“ поднео је захтев за учешће на изборима на северу“, рекао је он.
Према до сада актуелном року данас у 16 сати истекао је рок којим је предвиђено да су странке требале да се пријаве за учешће на изборима које је председница тзв. Косова Вјоса Османи расписала за 18. децембар.
16:36 21.11.2022
Борељ: Без договора две стране – Вучић прихватио предлоге, Курти није
Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу да после много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора.
Указао је да је председник Вучић прихватио предлоге, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није.
Истакао је да очекује да Приштина одмах суспендује наредне фазе замене регистарских таблица, а да Београд не издаје нове.
16:35 21.11.2022
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СРБИЈА
Борељ прозвао Приштину после неуспеха разговора у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала