- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Макрон ће ускоро да разговара са Путином

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон на састанку у оквиру Г20 у Осаки
Председник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон на састанку у оквиру Г20 у Осаки - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон планира да ускоро разговара са руским председником Владимиром Путином, преноси агенција „Франс прес“.
„Ускоро ћу имати директан контакт са Путином. Планирам да пре свега размотримо питања која су повезана са нуклеарном енергетиком и Запорошком нуклеарном електраном, а након мојих разговора са директором Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем“, рекао је Макрон.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Председник Русије Владимир Путин наложио је 5. октобра да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
РУСИЈА
Русија у контакту са ИАЕА: Напади Кијева на Запорошку нуклеарку могу довести до катастрофе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала