- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Курдима „дато зелено светло“ за терористички акт у Истанбулу; Позивамо Анкару да се суздржи

© AP Photo / STRКонвој турске војске улази у Сирију
Конвој турске војске улази у Сирију - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Русија сматра да је Курдима „дато зелено светло“ за извршење терористичког акта у Истанбулу, изјавио је специјални представник руског председника за Сирију Александар Лаврентјев.

„Не можемо да кажемо да су ови терористички акти, иза којих стоји, како су нам саопштили наши турски партнери, Радничка партија Курдистана, нека самостална активност ове структуре. Највероватније им је ипак била дата нека дозвола за то“, рекао је он на конференцији за новинаре, на крају 19. међународне седнице о Сирији у Астанском формату.

Русија ће помоћи у решавању курдског питања

Дипломата је, поред тога, истакао да је Русија на преговорима у Астани покушала да убеди Турску да се уздржи од спровођења операције у Сирији, јер то може довести до ескалације на целом Блиском Истоку.
Он је додао да се Москва нада да ће Анкара чути апел и да ће бити нађени други начини за решавање постојеће ситуације, а Русија ће се потрудити да помогне у решавању курдског питања.
Русија се нада да ће доћи до сиријско-турског зближавања, оценио је Лаврентјев и додао да је то неопходно и да две земље треба да живе у пријатељству.
Лаврентјев је, истовремено, оценио да могућност састанка сиријског председника Башара Асада са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом у Русији увек постоји и додао да би такав састанак био користан и симболичан.

Израел не слуша

Руски дипломата се осврнуо и на израелске ваздушне нападе на Сирију, рекавши да је Русија против тога и да је тражила од Израела да их обустави, али да Израел не слуша.
Лаврентјев је нагласио да Јерусалим има на располагању предлоге који могу да помогну да престану напади на Сирију, али се они због политичке конјуктуре не узимају у обзир.

Учешће Кине и САД било би корисно

Лаврентјев је истакао да би учешће Кине у „астанском“ формату преговора било корисно и да би Пекинг могао да помогне у решавању питања и обнови Сирије.
Такође је додао да би повратак Сједињених Америчких Држава састанцима у склопу „астанског“ формата преговора и учествовање у њима као раније био добар корак.
Преговори о решавању сукоба у Сирији одржани су у престоници Казахстана, у Астани од 22-23. новембра. У текућој рунди консултација учествовале су делегације земаља гараната процеса (Русија, Турска, Иран), као и представници Владе и опозиције Сирије и Уједињених нација.
Претходно је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је турска операција на северу Сирије и у Ираку „само почетак“ и да је Анкара одлучна у томе да осигура безбедност граница. Он је рекао и да је могућ сусрет са сиријским лидером Башаром ел Асадом, истичући да у политици не постоји вечна увређеност ни незадовољство.

О операцији

Турски министар одбране Хулуси Акар је 21. новембра саопштио да су оружане снаге републике за два дана операције „Мач-канџa“ у Сирији и Ираку ликвидирали 184 терориста. У акцији је учествовало више од 50 авиона и 20 дронова. Артиљерија је пружила подршку авијацији.
Турско Министарство одбране је саопштило да је операција успешно изведена на северу Ирака у областима Кандил, Асос, Хакурк, као и у областима Арап-Пинара, Тел-Рифат, Џизре и Дерик на северу Сирије.
Анкара је покренула операцију после терористичког напада у центру Истанбула. У нападу је погинуло шест особа, више од 80 је рањено. Осумњичена за терористички напад је признала да је повезана са забрањеном у Турској Радничком партијом Курдистана, коју још називају „Снаге народне самоодбране“.
Заједничка војна руско-турска патрола у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
РУСИЈА
Русија: Учинили смо све да одвратимо Турску од операције у Сирији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала