- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта би Европској унији донело ограничење цене гаса

© AFP 2023 / INA FASSBENDERГасна станица у Немачкој
Гасна станица у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Ограничење цене гаса за потрошаче у ЕУ у наредној години, коју предлаже Европска комисија, тешко је изводљиво и могло би само да доведе до тога да Европа остане без набавке довољних количина гаса, каже за Спутњик уредница портала Енергија Балкана, Јелица Путниковић.
Европска комисија је предложила увођење горње границе цене гаса на годину дана, почев од 1. јануара идуће године, на 275 евра по мегават-сату, што је по некадашњем обрачуну цене гаса 3.000 долара за хиљаду кубних метара.
Разлог за нови обрачун је што нису исте калоријске вредности природног гаса из разних извора и крећу се од 34 до 52 мегаџула по метру кубном. Тако је, на пример, калоријска вредност руског гаса око 37 мегаџула по метру кубном, односно, вредност 1000 кубика је 10,3 мегават-сати. Калоријска вредност једног метра кубног гаса креће се од 9,44 до 14,4 киловат-сати.
И Србијагас је од 1. октобра прешао на обрачун цене гаса по киловат-сату, уместо по метру кубном.

Предлог да се ограничи цена гаса за потрошаче

Европска комисија се нада да ће то ограничење цене природног гаса помоћи државама чланицама Европске уније да смање цене енергије за домаћинства и предузећа које су ове године достигле рекордне вредности. О предлогу Комисије ће сутра расправљати министри енергетике земаља чланица ЕУ, али је већ јасно да је та идеја довела до несугласица у ЕУ.
Међу земљама које најгласније заговарају примену ограничења цене гаса су Белгија, Грчка, Италија и Пољска, док Немачка предводи чланице које су против те идеје, наводи Ројтерс.
Ограничење би, по речима Немаца, могло да отежа привлачење преко потребних испорука гаса и да смањи мотивацију потрошача да смање потрошњу у ситуацији када земље морају да штеде гориво и да замене руске испоруке.
CC BY-SA 2.0 / Seongwoo Park / Flickr / Питање је ко ће надоместити разлику између скупо купљеног утечњеног гаса и ограничене цене гаса за потрошаче
Танкер за превоз природног течног гаса - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Питање је ко ће надоместити разлику између скупо купљеног утечњеног гаса и ограничене цене гаса за потрошаче
„Ова одлука да се ограниче цене гаса у чланицама ЕУ заправо је наставак иницијативе да се ограничи цена руског гаса. Када су схватили да је то немогуће постићи бриселске дипломате су се окренуле идеји да ограниче цену самог гаса у потрошњи и за привреду и за грађане, с тим што су практично у исто време у септембру кренули у кампању да треба да се ограниче приходи компанија које остварују профит од продаје и гаса и нафте и нафтних деривата“, каже Путниковићева.

Разумљив отпор

Она сматра да су они упали у јаму из које је јако тешко изаћи зато што покушавају да либерализовано тржиште у ЕУ тотално ставе под контролу. Разумљиво је, како напомиње, да ће наићи на отпор у земљама које не могу да изађу на крај са скупим увозом гаса и његовом ограниченом ценом за потрошаче, јер нису толико богате или не желе да покривају ту разлику.
Уредница „Енергије Балкана“ је уверена да ће о томе бити још доста дискусије када се сутра састану министри енергетике ЕУ. То, по њеној оцени, једино може да се изведе тако да се државама наметне обавеза да оне финансирају ону разлику између набавне цене увозног гаса и оне по којој ће дистрибутери да га продају потрошачима, или да се то покрије из буџета Уније.

Механизам тешко изводљив

Европска комисија је предложила да се механизам ограничења покрене ако цена гаса за испоруку у наредном месецу на холандској ТТФ берзи, која се сматра референтном за Европу, надмашују 275 евра по мегават-сату током две недеље трговања. Такође и ако цена на ТТФ-у буде за 58 евра већа од референтне цене течног природног гаса током 10 узастопних трговинских дана.
Тешко да ће то бити изводљиво јер зна се да је увоз америчког течног природног гаса у Европу био остварен само зато што су европски купци плаћали више од азијских, па се дешавало да неке танкере са утечњеним гасом преусмере у европске луке јер су у Европи нудили бољу цену. Сада тај ко је купио скупи гас треба да га прода много јефтиније од набавне цене. То је економски неодрживо и може само да изазове бунте трговаца гасом. С друге стране, сама идеја да се ограниче цене на берзама просто је смешна где важи закон понуде и потражње“, јасна је наша саговорница.

Реаговале и енергетске берзе

На питање да ли би онда испоруке најскупљег гаса, какав је амерички утечњени, биле неинтересантне европским купцима, ако би онда морали да надомешћују велику разлику између набавне и продајне цене, она нема дилему:
„То би заправо довело до тога да Европа убудуће може остати без додатних количина природног гаса, свеједно стизао он гасоводом из Норвешке, или танкерима онај утечњени из Америке, Аустралије, Катара, или чак и руског гаса, јер се ради о томе да је суспендовање тржишта немогуће“.
Одмах су реаговали и из Удружења европских енергетских берзи (Еуропекс) упутивши допис Комисији у којем наводе да би овај план могао да представља велики ризик за финансијску стабилност и понуду на европским енергетским тржиштима. То би, такође, могло да доведе до појачаног преласка на ванберзанско трговање, које не подлеже ограничењу цене, сматрају у Еуропексу.
© Sputnik / Стефан ЂурићОграничење цене природног гаса би за Европу могло да значи немогућност набавке довољних количина тог енергента
Србија би до 1. октобра требало да испоручи прве количине гаса у Мађарску - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Ограничење цене природног гаса би за Европу могло да значи немогућност набавке довољних количина тог енергента

Европа би могла да остане без гаса

У сваком случају, уколико би и била донета та одлука о ограничењу цене гаса у ЕУ она, како истиче Путниковићева, не би утицала на произвођаче гаса, односно на цену гаса на тржишту. Нико не може да нареди ниједном продавцу гаса да Европи продаје јефтиније зато што је она ограничила цену гаса на унутрашњем европском тржишту. Могла би, каже она, евентуално да буде донета нека административна одлуку о цени гаса који се већ налази у складиштима.
Зато је наша саговорница мишљења да је најлогичније да се одустане од идеје о ограничавању цене гаса, јер ће у супротном Европа остати без набавке довољних количина гаса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала