- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тежак ударац за немачку историју: Украдени златници вредни милионе евра којима се не пише добро

CC0 / Pixabay / златници, илустрација
златници, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Лопови су из музеја у баварском граду Манхингу украли целу збирку келтских златника вредну неколико милиoна евра, саопштила је данас полиција.
Према баварској полицији, изгредници су у уторак увече провалили у Келтски и римски музеј и узели укупно 483 златника који су стари две хиљаде година. Пронађени су 1999. године у близини града Манхинга, а у музеју су изложени од 2006.
„Губитак келтског блага је катастрофа, јер су златници незамењиви као сведоци наше историје“, рекао је баварски министар науке и уметности Маркус Блуме додавши да је штета велика, преносе агенције.
Истражитељи засад нису објавили друге детаље о околностима пљачке, али градоначелник града Херберт Нерб споменуо је прекиде телефонских и интернетских веза.
„Одсекли су цео Манхинг“, рекао је градоначелник наводећи да је музеј заправо врло сигурна локација, али да су све везе с полицијом биле прекинуте, наводи СТА.
Према немачкој полицији, крадљивци келтских златника из Манхинга вероватно ће их тешко продати.
„Бојимо се да ће келтски новчићи бити претопљени и продати по цени злата“, рекао је немачким медијима неименовани представник баварске криминалистичке полиције.
Проналазак златника у Баварској сматра се највећим проналаском келтског златника пронађеног у прошлом веку. Келтске новчиће пре 23 године открила је група археолога, а у музејској витрини била су изложена 483 златника.
На овом подручју некада је постојало важно келтско насеље Опидум Манхинг и ту се и данас одвијају редовна археолошка истраживања. Подручје келтског насеља сматра се једним од најважнијих археолошких налазишта северно од Алпа, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала