- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска служба безбедности пронашла „проруску литературу“ у Кијевско-печерској лаври

© AP Photo / Efrem LukatskyПрипадници Службе безбедности Украјине током претреса Кијевско-печерске лавре у Кијеву
Припадници Службе безбедности Украјине током претреса Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Служба безбедности Украјине (СБУ) саопштила је да је завршила контраобавештајне активности у просторијама канонске Украјинске православне цркве у Украјини, током којих је пронађена „проруска литература“.
„Служба безбедности Украјине завршила је контраобавештајне активности које је спроводила на територији Светоуспенске Кијевско-печерске лавре у Кијеву, Корецког манастира Свете Тројице и у просторијама Сарненско-полеске епархије УПЦ у Ровњенској области... Током претреса је откривена проруска литература која је коришћена током студирања у богословији и парохијским школама, укључујући и за промоцију „руског света“, наводи СБУ на свом сајту.
Како се наводи у саопштењу, СБУ је пронашла проруску литературу, више од два милиона гривни (54 хиљаде америчких долара), 100 хиљада америчких долара и неколико хиљада руских рубаља. У сарадњи са полицијом и Националном гардом проверено је више од 350 црквених објеката и 850 људи. Више од 50 људи је било испитано, између осталог и полиграфом. Међу њима нису били само држављани Украјине, већ и држављани Русије који су се налазили на територији објеката.
Украјински портал „Страна“ пренео је у уторак да је Служба безбедности Украјине саопштила да је почела да врши претрес на територију Кијевско-печерске лавре. Касније је саопштено да се тамо „спроводе контраобавештајне активности“. Претрес је спроведен у још два манастира и Сарњенској епархији канонске Украјинске православне цркве у Ровњенској области.
Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Специјална операција у Украјини
Захарова о претресу у Кијевско-печерској лаври: Потпуно неморалан, дивљачки чин кијевског режима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала