- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски министар: Софија би могла да заврши на суду са "Гаспромом"

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Бугарска би могла ићи на арбитражу са „Гаспромом“, упозорио је бивши министар енергетике Бугарске Румен Овчаров, коментаришући недавно суђење финске компаније „Гасум“ и руске компаније, на коме је стокхолмска арбитража наложила финској компанији да плати више од 300 милиона евра за неиспуњавање обавезе.

„Ако неко није схватио (да ризик постоји), нема потребе да причамо о томе“, изјавио је бивши бугарски министар телевизији „Bulgaria on Air“.

Овчаров није дао прогнозу колико ће Бугарска платити у случају арбитраже, али би та цифра могла да буде већа од милијарду евра.
„То ће бити одређено на основу цене гаса. Цене су раније биле ниже, али су сада поново почеле да расту и, мислим, да се више неће снижавати“, рекао је он.
Бивши бугарски министар је за ову ситуацију оптужио младе људе - вероватно је мислио на бившег премијера Кирила Петкова и његовог најближег сарадника, потпредседника владе Асена Васиљева, под чијим председавањем је Бугарска одбила да плати по новој шеми коју је предложио „Гаспром“.

„Ти млади људи, можда сами нису то желели или су врло добро знали шта раде - за осам месеци су успели да направе више грешака у енергетици него бивши премијер Бојко за два мандата, или за осам година“, изјавио је Овчаров и нагласио да ће до краја године та цифра бити око милијарду евра.

Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је тада истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
РЕГИОН
Бивши бугарски министар: Сами смо одустали од испорука „Гаспрома“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала