- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чешка: ЕУ ће заједно куповати гас, док још нема договора о ограничењу цене руске нафте

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Министри енергетике Европске уније прелиминарно су усагласили нови механизам заједничких куповина „плавог горива“ у ЕУ за зиму 2023/2024. године, изјавио је министар трговине и индустрије Чешке Јозеф Сикела на конференцији за новинаре.

„Са задовољством могу да кажем да смо се договорили о суштини оба питања: о заједничким куповинама гаса и мерама солидарности, као и о дозволама за пројекте у области обновљивих извора енергије. Нису потребни додатни преговори на ове теме“, објаснио је он.

Како је претходно новинарима изјавио извор у ЕУ, циљ чешког председавања у ЕУ је да се званично одобри одлука, која укључује механизам заједничких куповина на следећој ванредној седници министара енергетике ЕУ, која ће се, највероватније, одржати 13. децембра.
Сикела је потврдио да се овај састанак прелиминарно планира за овај датум.

Без договора о граничној цени руске нафте

Истовремено, чешки министар је објавио да министри енергетике Европске уније на неформалном састанку у Бриселу нису разговарали о граничној цени нафте, јер међу земљама ЕУ нема договора на нивоу амбасадора.
„Нисмо разговарали о граничној цени нафте. Најпре треба сачекати одлуку амбасадора“, истакао је он.
Према писању „Блумберга“, преговори ЕУ поводом ограничења цена нафте одложени су због неслагања међу земљама, а могли би бити обновљени у петак или и касније.
Раније је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила да ЕК предлаже ЕУ обавезну заједничку куповину 13,5 милијарди кубних метара гаса у циљу попуњавања складишта за зиму 2023-2024. г. Према њеним речима, лидери земаља Европске уније подржали су ту идеју.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
СВЕТ
Орбан: Заједничка куповина гаса у ЕУ није у интересу Будимпеште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала