Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова замка Запада и Приштине – на сто стављају француско-немачки план

© Tanjug / KANCELARIJA ZA KIMКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Споразум о таблицама је омогућио да не дође до ескалације сукоба на терену на северу Косова aли је оставио отворено питање да ли је све ово био маневар Приштине да би „немачко-француски“ предлог који подржава Вашингтон, а изгледа и ЕУ, угурала у дијалог без претходно извршених обавеза као што је формирање ЗСО, сматра Милован Дрецун.
Договор око регистарских таблица између Београдa и Приштине је сачувао мир, оценио је председник Србије Александар Вучић, али је истакао да је још један услов остао неиспуњен, а то је формирање Заједнице српских општина (ЗСО). С друге стране, Аљбин Курти поручује из Приштине да постигнути споразум не говорио о регистарским таблицама, већ о договору да се преговара о немачко-француском предлогу за решавање косовског питања.

Политички маневар Приштине

Курти тврди да је циљ Приштине био да „француско-немачки“ предлог за нормализацију односа са Београдом постане предмет разговора у Бриселу, као и да ће споразум о регистарским таблицама важити док се не заврше преговори о француско-немачком предлогу.
Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, истиче да је главни циљ Србије био да се постигне договор који ће несумњиво спречити да ситуација на северу Косова ескалира до нивоа примене насиља од стране косовских привремених институција самоуправе и да је то и постигнуто.
„Споразум је Србима омогућио да задрже постојеће регистарске таблице које издају наши државни органи и да се у наредном периоду обезбеди време за покушај да се тај проблем с таблицама реши, јер ово је условно речено само привремени договор. Приштина је одустала од примене своје одлуке о примени казнених мера али нисмо чули да је ту једнострано донету одлуку о пререгистрацији возила повукла. Дакле, о томе ће се у наредном периоду још доста разговарати,“ каже Дрецун за Спутњик.

Подметање „француско –немачког“ предлога

Оно на шта, међутим, наш саговорник указује јесте да се „чини да је
Приштина ипак направила један политички маневар“ и то можда чак у договору са неким западним државама.
„Просто је чудно да Аљбин Курти у размаку од једног дана прихвати исти предлог који је одбио, после позива из Вашингтона… Верујем да је све то било усмерено ка подизању тензија до нивоа да се наметне прича о томе да француско-немачки предлог, који би требало да буде нека полазна основа за разговоре ради склапања коначног споразума о нормализацији односа, буде стављен као приоритет и да се сада пажња фокусира на тај предлог уместо на ова питања која су до сада била у дијалогу као што је питање несталих, имовине, повратка расељених, слободе кретања. Мислим да је Курти управо због тога све време одуговлачио са доношењем одлуке о таблицама. Из тог разлога мени ово личи на неки политички маневар Куртија,“ објашњава Дрецун.

Заобилажење ЗСО

Оно што је остало нејасно, додаје наш саговорник, јесте шта ће се даље дешавати.
„Жозеп Борељ је рекао да ће веома брзо сазвати нови састанак на највишем нивоу и да сада треба посветити пуну пажњу управо овом постизању коначног договора… Курти, пак, помиње неки рок до марта 2023. године за његово постизање и жели да разговара само такозваном међусобном признању, јер кад он каже „коначни споразум“ за њега то значи да Београд треба да призна лажну државу Косово, што је са наше стране искључена опција,“ истиче Дрецун.
Према речима Дрецуна, сада имамо ситуацију која је доста политички неразјашњена.
„Тај француско-немачки предлог је наводно усаглашен и са Вашингтоном а иза њега је изгледа стала и Европска унија, мада не знамо да ли је то став и ових пет држава које не признају Косово. Урсула фон дер Лајен је рекла, да подсетим, да у наредном периоду дијалог треба да се фокусира на тај предлог, пре него што се формира Заједница српских општина и да се реши проблем таблица. Хтели су, дакле, да у оквиру те измењене агенде процеса нормализације односа ставе ЗСО у други план и таблице,“ напомиње саговорник Спутњика.

Србија има своје црвене линије

Ако су таблице бар привремено решене, истиче Дрецун, онда остаје отворено питање ЗСО.
„ЗСО је питање свих питања у овом дијалогу и не може да се разговара ни о чему другом док се ЗСО не формира. Дакле, изокретање редоследа ствари је за нас неприхватљиво. Само ако се прво ЗСО формира остаје простор да може да се разговара и о француско-немачком предлогу. То, међутим, не значи да ћемо ми прихватити суверенитет и интегритет лажне државе Косово или да јој омогућимо чланство у Уједињеним нацијама. Дакле, и ако би се о том предлогу разговарало, то не значи да бисмо прихватили ово што желе да кроз тај предлог прогурају. О свему може да се разговара, јер ми не смемо да дозволимо да будемо оптужени за прекид разговора, али нећемо прихватити оно што је за нас „црвена линија“, а то је у било којој форми признање лажне државе Косово,“ прецизан је Дрецун.
Срби чекају ЗСО да се врате у институције
Дакле, сада нам остаје да видимо, каже даље наш саговорник, шта ЕУ и остале државе мисле о ЗСО и шта ће се радити са изборима које је Приштина расписала.
„Да би се Срби вратили у привремене институције Приштине морају да се испуне два постојећа услова а то су таблице и ЗСО. Иначе, како разговарати о нормализацији односа између Београда и Приштине ако у приштинским институцијама нема српских представника а тамо нису јер их је Приштина својом једностраном одлуком око пререгистрације принудила да изађу из њих да би се демократским путем борили за своја права и да би скренули пажњу целокупне међународне заједнице на те потезе Приштине које на најгори начин урушавају људска права Срба и њихов опстанак на Косову и Метохији,“ закључује Дрецун.
Подсетимо и да је председник Србије Александар Вучић изјавио да је Приштина пре два дана имала на столу, како је рекао, "бољи дил" од оног који је постигнут по питању таблица на Косову и Метохији, али да је Приштина имала погрешну процену, као и да је за њега најважније што је у договору предвиђено испуњавање претходних договора.
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
СРБИЈА
Ескобар: Косово мора да испуни захтеве Запада — и таблице и ЗСО
Председник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
СРБИЈА
Вучић о договору у Бриселу: Наша мала тактичка победа, али нема враћања у институције без ЗСО
Аљбин Курти на састанку са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
СРБИЈА
Курти: Споразум о таблицама важиће док се не заврше преговори о француско-немачком предлогу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала