- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Перина рабона: Шта ћемо ми данас госн Перо? Напашћемо Бразил!

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICДушан Тадић и Александар Митровић
Душан Тадић и Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Одбројавање је завршено, стигао је и тај дан у којем ћемо одмерити снаге са Бразилцима, за које Пикси упорно понавља да не лете, да нису ванземаљци, већ људи од крви и меса.
Након што сам синоћ успавао моју Срнку уследило је традиционално брзинско сурфовање мобилним по интернету за лаку ноћ и преплавила ме је гомила информација и видео клипова везаних за премијерни меч Србије против Бразила на Мундијалу у Катару (20 сати).
Никако нисам успевао да се „одбраним“ и отмем утиску да се опасно примакао тај чувени и дуго очекивани меч. А, онда сам уснио најлепши сан - да играм против Бразила! То је несумњиво сан свакога ко је бар једном шутнуо лопту. Нејмар и ја „очи у очи“, пред десетинама хиљада навијача.
Свеже опорављени Александар Митровић, миљеник нације, улази са клупе и ставља на муке Тијага Силву, Маркињоса, читаву последњу линију. Тадић „диригује“ српским фудбалским оркестром, а Сергеј елегантношћу и грациозношћу показује Бразилцима да брже размишља са лоптом и без ње од њих и због чега вреди тих магичних 100 милиона евра. Гледам Дуција Влаховића како изгара за сваку лопту и оно његово чувено клизање на коленима после постигнутог гола, док с трибина допире оно чувено – „У бој крените јунаци сви“. Вероватно се питате где је и шта ради Пикси, који као Христос Спаситељ са висине гледа.
Спектакл!
Ипак, киша која је добовала читаву ноћ и ударала о метално кућиште од климе ме је пробудила и зачас отрезнила. Нисам стигао поштено ни да се ознојим, а резултат нека остане у другом плану, то ћемо, бар за сада, оставити за крај.
Мој сан ће у јави још једаред досањати наши поносни фудбалери који ће се супротставити истинским „мајсторима у копачкама“ – петоструким првацима света. Немају шта да изгубе, могу само да добију.
„Ови момци не морају ништа, а могу много“, реченица која ми и даље одзвања у глави са оне последње Пиксијеве конференције пред лет Орлова у Катар.
Југославија и Бразил, Уругвај 1930 - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Катар 2022
Све је почело када је срце победило технику – „тамо далеко“ пре 92 године
Управо у томе крије се суштина. Сан сваког играча је да игра против Бразила, а велики број српских фудбалера тај сан је одавно остварио. И не само то. Већ и победио тај страшни и фамозни Бразил! И то, не тако давно. Беше 2015. година и то на другом крају света када су Рајковић, Вељковић, Сергеј и Вања Милинковић-Савић, Максимовић, Живковић и Грујић надиграли „кариоке“ (2:1) на Новом Зеланду у финалу Мундијалита.
Зна ова генерација врло добро како се побеђују Бразилци, али треба бити реалан и признати да није смак света уколико се изгуби од Нејмара и другова. Турнир тада није готов, тада он тек почиње. Утакмица са Бразилом само је награда за ове момке који су херојски изгурали квалификације и из пакла Лисабона стигли директним летом до Катара. Сада је на њима да уживају, да се играју, надигравају, па на крају нека бољи победи.
„Скоро годину дана чекамо ово и дочекали смо. Мислим да је ово празник фудбала и нешто што треба све нас да чини срећним и поносним да смо део светске смотре у Катару, рекао је селектор непосредно пред меч, чиме је скинуо огроман терет с леђа Тадића, Митровића и осталих.
Три бода су три бода. На њима не пише да ли су стигли из двобоја са Бразилом, Камеруном или Швајцарском. Управо су две последње селекције наши директни конкуренти за пласман у нокаут фазу.
Сигурно да ће Пиксијева поносна Србија атаковати на максималних девет бодова на путу ка осмини финала, али све и да не буде тај идеалан сценарио, ништа се не мења.
© Фото : ФССАлександар Митровић и Драган Стојковић Пикси
Александар Митровић и Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Александар Митровић и Драган Стојковић Пикси
„Ми се никога на свету не плашимо, чак ни Бразила. Извините, али тако је, никога се не плашимо. Желимо да играмо за наш народ, да направимо наше људе поносним“, рекао је у свом стилу селектор Драган Стојковић.
И ја му верујем. Верује му и цела Србија. Баш као што смо му веровали када је изустио оно чувено: „Какав бре, евентуални пласман на Мундијал - идемо у Катар“.
Верујем и да може да се понови историја од пре 92 године, када је Божа Дунстер у Монтевидеу рекао Моши, Тиркету и осталим репрезентативцима Југославије да ће напасти Бразил, док су га они у неверици посматрали. Избезумљених лица, са одређеном дозом страха у очима, али вера у тренера је постојала.
„Шта ћемо ми сутра госн Божо?“, гласило је питање, на шта је уследила одлучујућа порука Боже Дунстера:
„Напашћемо“.
Кога?
„Бразил! Напашћемо Бразил“, смиреним тоном поновио je Бошко Симоновић.
Нек' се историја понови! Нек' буде баш као што је било на првом Мундијалу 1930. године када су на старту играли Бразил и Југославија, а наша селекција је креирала чудо и славила резултатом 2:1.
И нешто пред зору, баш када је спавање најслађе, појавише се мени у сну поново Митар, Дућа и Дуци. Седимо заједно на планини од песка и бројимо секунде, зрцне по зрнце, док се Нејмар и другови загревају у ритму самбе. Карневал, само што није почео...
„Шта ћемо ми данас госн Перо?“, питаше ме баш као некад...
Одговарам исто, у један глас, са милионима храбрих Срба:
„Напашћемо“.
Кога?
„Бразил! Напашћемо Бразил!“.
Бог нас видео!
►Гост у емисији Миљанов корнер недавно је био српски репрезентативац Филип Ђуричић.
Српско-руска застава - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Катар 2022
Руси из Сибира загрмели у Дохи: Руси и Срби браћа највећа /видео/
Дејан Рамбо Петковић - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Катар 2022
ЕКСКЛУЗИВНО Рамбо за Спутњик из Дохе: Бразил размишља о поразима Аргентине и Немачке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала