- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски званичник: Турска би ускоро могла да укине ограничења прелета руске авијације у Сирију

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПосета председника Русије Владимира Путина Сирији
Посета председника Русије Владимира Путина Сирији - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Турска би ускоро могла да укине ограничења на прелете руске авијације у Сирију, рекао је специјални представник руског председника за Сирију Александар Лаврентјев.
Анкара неће постављати услове Москви, истакао је он и додао да је турско руководство због политизације сиријског питања било принуђено под притиском Запада да донесе такве одлуке.
Подсетимо, Турска је раније затворила небо за руске цивилне и војне летове ка Сирији
„Верујем да је питање решиво, то је питање времена. Односи између наших земаља су на веома високом нивоу. Услова са стране Турске нема. Сматрамо да је та баријера привремена и вештачка и да ће ускоро бити превазиђена“, додао је Лаврентјев.
Руски званичник је рекао и да нема потребе за пребацивање руских снага из Сирије у зону специјалне операције у Украјини после присаједињења нових територија.
„У Сирији имамо ограничени војни контингент који није тако велики по бројности и он не учествује директно у борбеним дејствима“, рекао је Лаврентјев.

Русија платформа за преговоре Ердоган-Асад

Такође је рекао да је Москва спремна да обезбеди платформу за преговоре председника Турске и Сирије, ако буде постојала обострана жеља за тим.
Према његовим речима, Русија се нада да ће Турска усвојити сугестије Москве о несврсисходности операције у Сирији.
„Надамо се да ће наше ставове чути јер нико не жели да испровоцира ескалацију напетости не само у области на северу и северо-истоку земље, него на читавој територији Сирије“, рекао је он.
Такође, постоји нада, додао је он, да ће се Турска уздржати од копнене операције у Сирији.
Нада за то постоји али потребно је да нема провокација група са севера Сирије.

О операцији

Турски министар одбране Хулуси Акар је 21. новембра саопштио да су оружане снаге републике за два дана операције „Мач-канџa“ у Сирији и Ираку ликвидирали 184 терориста. У акцији је учествовало више од 50 авиона и 20 дронова. Артиљерија је пружила подршку авијацији.
Турско Министарство одбране је саопштило да је операција успешно изведена на северу Ирака у областима Кандил, Асос, Хакурк, као и у областима Арап-Пинара, Тел-Рифат, Џизре и Дерик на северу Сирије.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
СВЕТ
Ердоган: Операција у Сирији и Ираку само почетак, могућ сусрет са Асадом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала