Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Истиче рок за пријаву за ванредне изборе на северу Косова и Метохије

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСрби у северном делу Косовске Митровице потписују уговоре
Срби у северном делу Косовске Митровице потписују уговоре - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Рок за пријаву кандидата за учешће на изборима у четири општине на северу КиМ истиче у 16 сати. Према изјави портпарола ЦИК у Приштини Ваљмира Ељезија, до сада су кандидатуре за градоначелнике предали Демократски савез Косова која је дала кандидате за све четири општине, грађанска иницијатива „Митровица“ која има кандидата за Северну Митровицу.
Од Срба се до сада једино пријавио Александар Јаблановић који ће се кандидовати за градоначелника Лепосавића испред своје Партије косовских Срба.
Касно синоћ у изјави за београдске медије Александар Арсенијевић најавио је да ће се и он испред своје грађанске иницијативе „Српски опстанак“ кандидовати за градоначелника Северне Митровице.
Оно што је још од раније познато је да најјача странка Срба, која је на претходним изборима однела победе у свих 10 општина у којима Срби чине већину освојивши више од 95 одсто гласова српских бираћа, неће учествовати на ванредним изборима који су расписани за 18. децембар.
Рок за пријави кандидата за учешће на изборима је прво био до 21. новембра, али је ЦИК тај рок продужила до данас у 16 сати, док је рок за оверу листа померан са 26. на 28. новембар.
Упркос продужењу овог рока из ЦИК су саопштили да на овим изборима, уз Српску листу, неће учествовати још 13 странака које су се писмено изјасниле да неће имати кандидате за ванредне изборе у четири општине на северу Косва.
Срби који су били председници Општинских изборних комсијија у општинама на северу поднели су своје оставке на та места изразивши у оставкама да нису стечени услови за изборе и да је у јеку повећаних тензија изборе на северу немогуће спровести.
Уместо њих ЦИК је именовала руководиоце из Глоговца, Вучитрна, Србице и Јужне Митровице. Како су навели из ЦИК-а у питању су особе које добро познају српски језик, али још нису послати на своја радна места због њихове безбедности и чињенице да су канцеларије ОИК-а на северу Косова закључане.
Иако из ЦИК наводе да су спремни да организују изборе на северу остаје питање како ће се то извести на терену с обзиром да су се из косовских институција повукли сви припадници српске националности.
Додатни проблем је простор на ком ће се избори одржати јер се 18 до 23 бирачка места у Северној Митровици налазе у школама које раде и функционишу у српском систему и унапред се зна да руководство школа неће дозволити коришћење њихових просторија.
Легитимитет изабраних градоначелника се доводи у питање и пре самих избора јер је порука Срба на северу једногласна да неће учествовати на изборима и да неће признати резултате избора у којима нису учествовали.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
СРБИЈА
Незадовољство у Приштини: Трешњама на Куртија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала