- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Објављени победници Међународне филозофске олимпијаде у Русији

Међународна филозофска олимпијада у Калињинграду
Међународна филозофска олимпијада у Калињинграду - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Студенти из Русије, Немачке и Шпаније победници су Међународне студентске филозофске олимпијаде коју су организовали Балтички федерални универзитет (БФУ) „И. Кант“ и Московски државни универзитет (МГУ) „М.В. Ломоносов“ у Калињинграду. У раду жирија учествовали су и стручњаци са Универзитета у Београду.

„Олимпијада је показала отвореност филозофије према свету, његовим суштинским проблемима, узјамну отвореност младих филозофа, који су дошли из разних земаља, као и руских региона. Интересовање за олимпијаду показује да је филозофија актуелна у модерном добу, а у ери промена њен значај се само повећава“, истакао је ректор БФУ И. Кант“ Александар Фјодоров, на церемонији уручења награда.

Шест победника, међу којима су Александар Собка (Државни универзитет у Санкт Петербургу, Русија), Денис Стељмахов (Јужни федерални универзитет, Русија), Јулија Федотова (МГУ Ломоносов, Русија), Вјачеслав Пјатаков (Виша економска школа, Русија) Хуан Виљалба Соријано (Мадридски национални универзитет за школовање на даљину, Шпанија), Абас Џонг (Хумболтов универзитет у Берлину, Немачка) и дванаест награђених учесника, добили су дипломе и вредне награде на свечаној церемонији у Катедралном сабору на острву Канта у Калињинграду.

Према речима председника жирија, вршиоца дужности декана Филозофског факултета МГУ „М.В. Ломоносов“, Алексеја Козирјoва, Међународна студентска филозофска олимпијада одржана је у Русији по први пут и повезана је са припремама обележавања 300 година од рођења Имануела Канта, чије име је једно од најзначајнијих у светској филозофији.

Олимпијада у којој су учествовали студенти из 30 руских региона и 10 страних држава (Белорусија, Индија, Немачка, Шпанија, Казахстан, Киргизија, Кина, Вијетнам, Словачка, Узбекистан) одржана је у хибридном формату у две фазе.
Прва етапа реализована је у писаној форми есеја на понуђене теме, од којих су најпопуларније постале савремена неурофилозофија и проблеми вештачке интелигенције.
У другој фази која је подразумевала лично присуство учесника, учествовало је 75 студената, а одржана је у Калињинграду у две номинације за избор финалиста: представљање ауторског рада („аналитичке белешке) према утврђеној тематици организационог комитета или одбрана извештаја-презентације о популаризацији савремених филозофских достигнућа.
Жири који је радио у саставу водећих стручњака са МГУ „М.В. Ломоносов“, БФУ „И. Кант“, Државног универзитета у Санкт Петербургу, грчког Аристотеловог универзитет у Солуну, Београдског универзитета и Педагошког универзитета у Пекингу, одабрао је шест победника и дванаест награђених учесника олимпијаде.
Према речима чланова жирија, радови учесника оцењивани су према бројним критеријумима: актуелност, утемељеност, самосталност, оригиналност, логичност, критичност мишљења и стил излагања.
Победници и награђени моћи ће да објаве своје такмичарске радове у часопису „Кантов зборник“ (индексиран на „Скопусу“) и добиће погодности приликом пријаве на мастер и постдипломске студије на филозофским смеровима на БФУ И.Кант и МГУ М.В. Ломоносов. Поред тога, победници Олимпијаде ће као награду добити модерне лаптопове.
Ректор БФУ „И. Кант“, Александар Фјодоров раније је изјавио да сматра да је Прва међународна студентска филозофска олимпијада важан догађај у научној и друштвено-хуманитарној области не само Русије, већ и светске научне и образовне заједнице.
Торпеда - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2021
Кант, ћилибар, немачки бункери – и руски дух /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала