- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Прљаве кампање и лажни налози: Компанија Мета ушла у траг америчкој војсци

CC0 / / Хакер
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Фејсбукова* матична компанија Мета* потврдила је да је открила неколико група лажних налога и страница за које се верује да су повезане са појединцима који „су у вези са америчком војском“, стоји у извештају компаније.
„Иако су људи који стоје иза ове операције покушали да сакрију свој идентитет и координацију, наша истрага је открила везе са појединцима повезаним са америчком војском“, навела је компанија у блог посту у уторак.
Кампања за ширење утицаја разоткривена је раније ове године и Мета је уклонила укупно 39 налога са Фејсбука и 26 са Инстаграма*, као и 16 страница и две групе због, како је тада саопштено, кршења политике компаније против „координисаног неаутентичног понашања“.
Медијски гигант признао је да се операција великих размера одвијала и ван ових угашених налога, страница и група, као и другим платформама, попут Твитера, Јутјуба и Телеграма, али и на популарним руским друштвеним мрежама - ВКонтакте и Однокласники.
Чиповани мозак - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
СВЕТ
Пропагандна машинерија САД против Русије игра најпрљавије до сада
Испрва се чинило да Мета жели да умањи значај открића инсистирајући да „већина објава ове операције има мало или нимало ангажовања аутентичних заједница“ и наглашавајући да Кина и Русија наводно спроводе сличне „кампање“пише РТ.
Метино признање поткрепљено је сензационалним открићем Вашингтон поста, који је обелоданио да је Пентагон био приморан да покрене „опсежну ревизију начина на који води тајни информациони рат“, након што су налози на друштвеним мрежама које су његови оперативци користили за ширење утицаја на неамеричку публику разоткривени.
Откриће су првобитно објавиле две организације које се баве анализом активности на друштвеним мрежама - компанија Графика и академска организација Стенфорд Интернет опсерваторија - они су у августу објавили извештај о групама на друштвеним мрежама које „гурају“ прозападне, антируске и сличне садржаје.
Иако у студији ове две институције није наведено ниједно конкретно име, касније су њихови званичници изјавили за Вашингтон пост да је ЦЕНТКОМ – борбена команда која је задужена за америчке снаге на Блиском истоку, у Северној Африци и Централној Азији – „међу онима чије се активности испитују”.
У то време, ЦЕНТКОМ је одбио да коментарише да ли је неки од сумњивих налога креирало његово особље, али је један званичник тврдио да би такво понашање „апсолутно представљало кршење доктрине и праксе обуке“.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Генерални директор Новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Кисељов: Против Русије се води тотални информациони рат, али истина је на нашој страни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала