Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Свечаном академијом обележене 104 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији /видео/

Пратите нас
У Српском народном позоришту у Новом Саду одржана је свечана академија поводом 104 године од одржавања Велике народне скупштине и одлуке о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић је, обраћајући се присутнима, изјавио да се данас обележава празник Срба у Војводини и један од најважнијих датума за цео српски народ.
„Велика народна скупштина јесте била велики историјски, а за простор на коме живимо епохални догађај – и прича о великим људима, дораслим тежини изазова са којима их је историја суочила и способним да у правом тренутку донесу и спроведу праве одлуке. Време је недвосмислено потврдило исправност њихове историјске одлуке – одлуке о присаједињењу војвођанских области Краљевини Србији“, рекао је Мировић, подсетивши да је међу посланицима Велике народне скупштине први пут у историји овог дела Европе било и седам жена.
Мировић је навео да је данас, 104 године после присаједињења Србији, Војводина место економског просперитета и складног и међусобним поштовањем и уважавањем прожетог заједничког живота и Срба и Мађара, и Буњеваца и Словака, и Русина и Хрвата, и Румуна и припадника свих других нација које вековима у њој живе и које, градећи и чувајући њу, граде и чувају и саме себе.
„Наши велики заједнички преци оставили су нам завет о Војводини заједништва, које морамо сачувати и градити и у времену пред нама. На правом смо путу да – и због њих и због нас, али највише због генерација које ће тек доћи – нашу Војводину и нашу државу Србију учинимо још успешнијом и још просперитетнијом“, поручио је Мировић.
На свечаној академији Мировић је овогодишњим добитницима уручио покрајинска признања која се додељују у АП Војводини у областима привреде, културе, образовања, спорта и равноправности полова, док ће највише признање АП Војводине – Награда „Михајло Пупин“ – оперском певачу Жељку Лучићу бити уручена накнадно, саопштила је Покрајинска влада.
Свечаној академији присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, председница Владе Србије Ана Брнабић, изасланик председника Републике Србије Милорад Вељовић, министри у Влади Републике Србије, посланици Народне скупштине Републике Србије и Скупштине Аутономне покрајине Војводине, чланови Покрајинске владе, представници Српске православне цркве, Исламске заједнице, градова и општина из АП Војводине, Срба из региона и чланови дипломатског кора.
Нови Сад - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
СРБИЈА
Обележавање Дана присаједињења Војводине Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала