- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољски премијер послао поруку из Кијева: Ако Русија победи, цела Европа ће изгубити

© AP Photo / Ronald WittekМатеуш Моравјецки
Матеуш Моравјецки - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Пратите нас
Ако Русија победи у Украјини, онда ће цела Европа изгубити, саопштио је премијер Пољске Матеуш Моравјецки током посете Кијеву, преноси пољски портал „Впн.пл“.
„Исход може бити само један: или ће победити Украјина, или ће цела Европа изгубити“, рекао је Моравјецки током састанка са украјинским и литванским колегом у оквиру Лублинског троугла у Кијеву.
Како је додао, Пољска треба да подржава Украјину, јер је сматра „земљом слободе“.
„Европа је прекасно приметила претњу која долази од Русије, стога данас не можемо одуговлачити са пружањем помоћи Украјине“, истакао је пољски премијер.
Раније је саопштено да су данас у Кијев допутовали председница Мађарске Каталин Новак, пољски премијер Матеуш Моравјецки, премијерка Литваније Ингрида Симоните и белгијски премијер Александар де Крo.
Лублински троугао чине Украјина, Литванија и Пољска. Аналитичари указују да је „Лублински троугао“ још један геополитички пројекат Пољске који се, у већој или мањој мери, враћа идеји прве Државне заједнице Пољске и Литваније — средњовековне Пољске као империје од мора до мора. Како истичу, очигледно је да руско питање заузима готово централно место у овом неформалном савезу, а главни циљ Пољске, Украјине и Литваније је супротстављање и обуздавање Русије.
Анджеј Дуда - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Специјална операција у Украјини
Председник Пољске: Не желим рат са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала