- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Председник Пољске: Не желим рат са Русијом

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАнджеј Дуда
Анджеј Дуда - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Пољски председник Анджеј Дуда изјавио је у разговору са руским пранкерима Вованом и Лексусом, који су се представили као француски председник Емануел Макрон, да не жели рат за Русијом због „ракетног инцидента“ који се догодио на територији Пољске. Кабинет пољског лидера потврдио је да је Дуда разговарао са пранкерима.

„Верујте ми, веома сам опрезан. Не кривим Русе, то је рат. Мислим да ће се стране међусобно оптуживати у овом рату. Мислите да ми треба рат са Русијом? Не, не желим то. Не желим рат са Русијом и крајње сам опрезан, верујте, крајње опрезан. Са моје стране, реч је само о четвртом члану, не говорим о петом члану (Повеље НАТО-а)“, рекао је Дуда.

Према речима пољског лидера, украјински председник Владимир Зеленски криви Москву за ракетни инцидент.

„Да, Владимир криви Русе. Он каже да је потпуно сигуран да је то била руска ракета и да су је Руси лансирали. Такође је рекао да није у питању испаљивање украјинске ракете. Казао је да имају доказе. Председник (САД Џозеф) Бајден изјавио је да ће послати стручњаке ради учествовања у истрази“, додао је Дуда.

Такође, пољски председник је нагласио да га више од „прљаве бомбе“ брине могућност нуклеарне катастрофе због напада на нуклеарке у Украјини.

Саопштење кабинета пољског лидера

У саопштењу кабинета председника Пољске наводи се да је, након пада ракета на пољску територију, током разговора са лидерима држава и шефовима Влада, Дуда разговарао и са човеком који се представио као француски председник Емануел Макрон.
У кабинету пољског лидера тврде да је Дуда током разговора по необичном начину на који је саговорник говорио посумњао да је реч о превари и завршио разговор.
Тренутно, кабинет председника Пољске, помоћу надлежних служби истражује детаље онога што се догодило.
Дуда је пар дана након инцидента изјавио да противваздухопловна одбрана Пољске није имала могућности да обори украјинску ракету која је пала на њену територију и инцидент назао „несрећним случајем“.
Разговор пранкера Вована и Лексуса са Дудом снимљен је 15. новембра, на дан када се ракетни инцидент у Пољској и догодио, а снимак је објављен на налогу пранкера на Рутјубу.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Председник Украјине Владимир Зеленски првобитно је изјавио да је сигуран да Кијев није умешан у инцидент у Пољској. Међутим, Зеленски је након тога рекао да није 100 одсто сигуран шта се догодило.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да Сједињене Америчке Државе не виде никакве доказе који би били у супротности са прелиминарним налазима Варшаве да је ракета која је пала у источној Пољској украјинска.
Пољски премијер Матеуш Моравјецки - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Специјална операција у Украјини
Премијер Пољске: Одустали смо од примене Члана 4 Повеље НАТО-a о хитним консултацијама
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Русија: Хоће ли се Пољска извинити?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала